*New 11.3 series Release:
2019-10-19: XigmaNAS 11.3.0.4.7014 - released

*New 12.0 series Release:
2019-10-05: XigmaNAS 12.0.0.4.6928 - released!

*New 11.2 series Release:
2019-09-23: XigmaNAS 11.2.0.4.6881 - released!

We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

Time Machine Backup and Ping from Nas4Free

NAS4Free & Apple Filing Protocol.
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
Powerduck
NewUser
NewUser
Posts: 4
Joined: 06 Dec 2014 13:33
Status: Offline

Time Machine Backup and Ping from Nas4Free

#1

Post by Powerduck » 16 May 2016 13:46

Dear All,

I am not 100% sure if I am correct here, but pls let's try. Following background:
I switched from Win10 to Mac and have some problems now with the Time Machine Backup.

Before changing to Mac I ran nas4free with Win10 only, had the following configuration for soem years (also with 9.xx):
nas4free 10.2.0.2 - Prester (Revision 2332), WOL start and shut down with the following script by Fritz:

Code: Select all

/mnt/NASPlatte/apps/manageAcpi.sh -p 30 -w 30 -a 11:50,12:10 -c 23:31,5:59,5 -n 6:00,23:30,5,10,192.168.178.25 &
as postinit, manageAcpi.sh under ".../apps/..."
(can be found here: https://github.com/fritz-hh/scripts_NAS4Free)
This script sends a ping to the mentioned IP-adresses and if no pings returns the nas4free shuts down. nas4free with SMB, this was working perfect.

Now the configuration after the switch to Mac:
Mac El Capitan with Parallels and Win 10, nas4free connected with AFP via a Fritz.Box 7490, connections via 1GB-LAN (no Wlan), access from Mac without an issues.
Configuration to theTM at nas: create a directory, user and usergroup with access to this directy,
Now the TM Backup starts:
It starts it's calculation and suddenly after some minutes nas4free shuts down. No configuration change at nas4free. IP of the Mac is 192.168.178.25.

I did the following tests:
- switch of SMB at nas4free, no change, TM starts, nas4free shuts down
- only AFP at nas4free, , TM starts, nas4free shuts down
- only AFP, no (!!) TM Backp, nas4free runs stabile, no shutdown
- various pings from nas and Win to Mac 192.168.178.25, always successfully

Question now:
How do I get a stabile connection and why is TM shutting down the nas. Obviously the TM prevents a ping (or delays?)...

Pls let me know in case I should post somewhere else. Pls note also that I am not the specialist in nas4free, I am more familiar with Win.

Kind Rgds Jens

User avatar
Parkcomm
Advanced User
Advanced User
Posts: 389
Joined: 21 Sep 2012 12:58
Location: Australia
Status: Offline

Re: Time Machine Backup and Ping from Nas4Free

#2

Post by Parkcomm » 05 Jun 2016 14:55

First you need to isolate the problem, I can think of a couple route causes:

1/ the amount of traffic used by time machine clogs the link and you start thownwing packets away - you lose pings and you get WOL shutdown behaviour.

or

2/ You have a hardware issue, say a dud HDD controller. The backup puts pressure on he hardware, it goes into fault condition and the box resets


So first disable the WOL script and see if you can get a TM backup to run. (btw if you can get it to run once the load will drop immensely and either of the above could clear up spontaneously.)

If you can't get that first TM snapshot, well start digging around for HW errors. If you do get a TM snapshot then its probably the missing pings.

To determine it is dropped pings, you could use tcpdump to display the ICMP packets.
NAS4Free Embedded 10.2.0.2 - Prester (revision 2003), HP N40L Microserver (AMD Turion) with modified BIOS, ZFS Mirror 4 x WD Red + L2ARC 128M Apple SSD, 10G ECC Ram, Intel 1G CT NIC + inbuilt broadcom

Post Reply

Return to “AFP”