*New 11.3 series Release:
2019-10-19: XigmaNAS 11.3.0.4.7014 - released

*New 12.0 series Release:
2019-10-05: XigmaNAS 12.0.0.4.6928 - released!

*New 11.2 series Release:
2019-09-23: XigmaNAS 11.2.0.4.6881 - released!

We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

[HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

Only Admin's or Moderators can move thread's to this sub-forum.
Nobody should start a new thread on this sub-forum.
Anybody can reply to a thread on this sub-forum.
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
User avatar
daoyama
Developer
Developer
Posts: 423
Joined: 25 Aug 2012 09:28
Location: Japan
Status: Offline

[HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#1

Post by daoyama » 09 Oct 2015 16:13

NAS4free support VirtualBox on 10.2.0.2.1870 and later.
(Both x86 and x64 should work, but ARM version cannot run VirtualBox.)

10.2 serie Guest Additions 4.3.32:
http://download.virtualbox.org/virtualb ... 4.3.32.iso
10.3 serie Guest Additions 5.0.24:
http://download.virtualbox.org/virtualb ... 5.0.24.iso

10.3 serie User Manual(PDF):
http://download.virtualbox.org/virtualb ... Manual.pdf

Enable VitualBox:
You can enable and access the pages from menu vm in weggui.

Note:
phpVitualBox's default user is admin, default password is admin.

Configure VNC port on VM setting:
You need VNC port and password for noVNC to work.
20151009A.png
Note:
If you have multiple VMs, you need different port on the VMs.
VitualBox Open Source Edition have no RDP support.
VNC on VirtualBox only supports US keyboard layout.

Use builtin noVNC (browser based VNC client):
You can control VM by phpVirtualBox and noVNC.
You can open the noVNC page from the link:
20151009B.png
20151009C.png
Enter the password configured by above step at the password field:
20151009D.png
20151009F.png
Example, now running NAS4Free in VirtualBox on NAS4Free:
20151009G.png
Note:
It is not only limited to NAS4Free but also you can connect any server that support WebSocket.

edit done:
2016-07-12 updated links
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
NAS4Free 10.2.0.2.2115 (x64-embedded), 10.2.0.2.2258 (arm), 10.2.0.2.2258(dom0)
GIGABYTE 5YASV-RH, Celeron E3400 (Dual 2.6GHz), ECC 8GB, Intel ET/CT/82566DM (on-board), ZFS mirror (2TBx2)
ASRock E350M1/USB3, 16GB, Realtek 8111E (on-board), ZFS mirror (2TBx2)
MSI MS-9666, Core i7-860(Quad 2.8GHz/HT), 32GB, Mellanox ConnectX-2 EN/Intel 82578DM (on-board), ZFS mirror (3TBx2+L2ARC/ZIL:SSD128GB)
Develop/test environment:
VirtualBox 512MB VM, ESXi 512MB-8GB VM, Raspberry Pi, Pi2, ODROID-C1

User avatar
Parkcomm
Advanced User
Advanced User
Posts: 389
Joined: 21 Sep 2012 12:58
Location: Australia
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#2

Post by Parkcomm » 14 Oct 2015 08:47

Pretty slick daoyama
NAS4Free Embedded 10.2.0.2 - Prester (revision 2003), HP N40L Microserver (AMD Turion) with modified BIOS, ZFS Mirror 4 x WD Red + L2ARC 128M Apple SSD, 10G ECC Ram, Intel 1G CT NIC + inbuilt broadcom

Onichan
Advanced User
Advanced User
Posts: 237
Joined: 04 Jul 2012 21:41
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#3

Post by Onichan » 07 Nov 2015 23:16

Thanks for incorporating VirtualBox into NAS4Free. I noticed that it doesn't have an option to auto start VMs so I added this to the PostInit

Code: Select all

sudo -H -b -u vboxusers /usr/local/lib/virtualbox/VBoxHeadless --startvm vmname
It seems to work, but should I not do that or is there a better way? It does looks like the code will auto suspend VMs on shutdown, but I like shutdown my VMs and not suspend them.

User avatar
daoyama
Developer
Developer
Posts: 423
Joined: 25 Aug 2012 09:28
Location: Japan
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#4

Post by daoyama » 08 Nov 2015 14:19

Onichan wrote:I noticed that it doesn't have an option to auto start VMs
At this time, no option to do that. It's next step todo.

Update: auto start/stop features are added in r2006.
NAS4Free 10.2.0.2.2115 (x64-embedded), 10.2.0.2.2258 (arm), 10.2.0.2.2258(dom0)
GIGABYTE 5YASV-RH, Celeron E3400 (Dual 2.6GHz), ECC 8GB, Intel ET/CT/82566DM (on-board), ZFS mirror (2TBx2)
ASRock E350M1/USB3, 16GB, Realtek 8111E (on-board), ZFS mirror (2TBx2)
MSI MS-9666, Core i7-860(Quad 2.8GHz/HT), 32GB, Mellanox ConnectX-2 EN/Intel 82578DM (on-board), ZFS mirror (3TBx2+L2ARC/ZIL:SSD128GB)
Develop/test environment:
VirtualBox 512MB VM, ESXi 512MB-8GB VM, Raspberry Pi, Pi2, ODROID-C1

ov10fac
Starter
Starter
Posts: 19
Joined: 14 Jan 2015 17:29
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#5

Post by ov10fac » 19 Nov 2015 02:38

Ok,
I am in the dark on this. I use VBox all the time, but under different OSs. I am not able to determine how to set the password for noVNC from the above discussion. I can find nothing in Nas4Free that matches.

Thanks.

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#6

Post by sea1150 » 19 Nov 2015 07:54

ov10fac wrote:Ok,
I am in the dark on this. I use VBox all the time, but under different OSs. I am not able to determine how to set the password for noVNC from the above discussion. I can find nothing in Nas4Free that matches.

Thanks.
Machine Settings In phpVirtualBox:
noVNC Passwd.jpg
- ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen9 E5-2603v3, 8GB RAM, HDD: 4x2Tb HGST - RaidZ (XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen6 E5540, 64GB RAM, LSI SAS2008, HDD: 12x1Tb WD - RaidZ + L2ARC(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- For testing: MICRO-STAR MS-7360, E5450, 8GB RAM, HDD: 3x1Tb WD - RaidZ (XigmaNAS 12.0.0.4 x64-embedded)
- and more... My work and all versions

ov10fac
Starter
Starter
Posts: 19
Joined: 14 Jan 2015 17:29
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#7

Post by ov10fac » 19 Nov 2015 16:39

Thank you for your quick reply. However I can find nothing that looks like the screen you have provided? How do I get to that point?

I have checked the users Guide and the display it shows I should have when I open VirtualBox tab under advanced looks nothing like what I get. All I get is a box for the home directory, and two boxes with links to phpVirtualBox and noVNC. Both links open a web browser page that just ask for user id and password???

Thanks

John
Last edited by ov10fac on 19 Nov 2015 17:06, edited 1 time in total.

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#8

Post by sea1150 » 19 Nov 2015 17:01

ov10fac wrote:How do I get to that point?
Web Interface NAS4Free -> Advanced -> VirtualBox -> click phpVirtualBox URL (/phpvirtualbox/index.html) -> LogIn phpVirtualBox -> select Your VirtualMachine -> Settings -> Display -> Remote Display.
- ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen9 E5-2603v3, 8GB RAM, HDD: 4x2Tb HGST - RaidZ (XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen6 E5540, 64GB RAM, LSI SAS2008, HDD: 12x1Tb WD - RaidZ + L2ARC(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- For testing: MICRO-STAR MS-7360, E5450, 8GB RAM, HDD: 3x1Tb WD - RaidZ (XigmaNAS 12.0.0.4 x64-embedded)
- and more... My work and all versions

ov10fac
Starter
Starter
Posts: 19
Joined: 14 Jan 2015 17:29
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#9

Post by ov10fac » 20 Nov 2015 00:54

When I click phpVirtualBox URL I get a login screen asking for a User and Password which I never set or created. I have no idea what to enter so I can't get past the phpVirtualBox first screen??

User avatar
zoon01
Developer
Developer
Posts: 768
Joined: 20 Jun 2012 21:06
Location: Netherlands
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#10

Post by zoon01 » 20 Nov 2015 03:32

ov10fac wrote:When I click phpVirtualBox URL I get a login screen asking for a User and Password which I never set or created. I have no idea what to enter so I can't get past the phpVirtualBox first screen??
phpVitualBox's default user is admin, default password is admin.

Do not forget to change passwords!
System specs: XigmaNAS 11.2.0.4 -embedded on Samsung 860 EVO 256GB and Supermicro X10SL7-F w / Bios v3.2, IPMI v.03.84 / CPU E3-1241 v3 @ 3.50GHz - 32GB Crucial DDR3L 1600mhz ECC 1.35v , LSI 2308 on PH20.00.07.00 IT mode, Storage: 5x Western Digital Red (WD30EFRX) raidz

Development system is same system in virtualbox.

ov10fac
Starter
Starter
Posts: 19
Joined: 14 Jan 2015 17:29
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#11

Post by ov10fac » 20 Nov 2015 15:09

Ok.

Thank you for your patience. That worked, but then it threw an exception. Here are the "Details"

Exception Object
(
[message:protected] => Could not connect to host (http://127.0.0.1:18083/)
[string:Exception:private] =>
[code:protected] => 64
[file:protected] => /usr/local/www/phpvirtualbox/lib/ajax.php
[line:protected] => 123
[trace:Exception:private] => Array
(
)

[previous:Exception:private] =>
)
I looked at the code on line 123 of the ajax.php file and it appears the exception is being thrown at a point where the login credentials are being hidden. Can't tell a lot as the code is pretty austere.

Thanks for any help.

kfnas
Starter
Starter
Posts: 67
Joined: 06 Mar 2014 18:41
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#12

Post by kfnas » 20 Nov 2015 23:32

daoyama wrote:
Onichan wrote:I noticed that it doesn't have an option to auto start VMs
At this time, no option to do that. It's next step todo.

Update: auto start/stop features are added in r2006.
please add some description regarding how to autostart autostop by reboot/shut the VM's
thankyou

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#13

Post by sea1150 » 21 Nov 2015 05:31

kfnas wrote:please add some description regarding how to autostart autostop by reboot/shut the VM's
thankyou
Auto start VM's:
Image
Auto stop VM's: don't need anything. The system will shut down VM's.
- ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen9 E5-2603v3, 8GB RAM, HDD: 4x2Tb HGST - RaidZ (XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen6 E5540, 64GB RAM, LSI SAS2008, HDD: 12x1Tb WD - RaidZ + L2ARC(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- For testing: MICRO-STAR MS-7360, E5450, 8GB RAM, HDD: 3x1Tb WD - RaidZ (XigmaNAS 12.0.0.4 x64-embedded)
- and more... My work and all versions

kfnas
Starter
Starter
Posts: 67
Joined: 06 Mar 2014 18:41
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#14

Post by kfnas » 21 Nov 2015 09:00

sea1150 wrote:
kfnas wrote:please add some description regarding how to autostart autostop by reboot/shut the VM's
thankyou
Auto start VM's:
Image
Auto stop VM's: don't need anything. The system will shut down VM's.
then I have some issues with autostop (my VM config is from your version, have recursively changed the ownership to 920:920)... after reboot via webgui, both VM's has been killed, have to test it via console for error msg during reboot

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#15

Post by sea1150 » 21 Nov 2015 16:52

what is your revision NAS4Free? If latest (2067), maybe you don't have enough time to complete the process at shutdown!? Try increasing rcshutdown_timeout option in System -> Advanced -> rc.conf. For me rcshutdown_timeout=120 ... 2 VM's autostop complete.
- ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen9 E5-2603v3, 8GB RAM, HDD: 4x2Tb HGST - RaidZ (XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen6 E5540, 64GB RAM, LSI SAS2008, HDD: 12x1Tb WD - RaidZ + L2ARC(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- For testing: MICRO-STAR MS-7360, E5450, 8GB RAM, HDD: 3x1Tb WD - RaidZ (XigmaNAS 12.0.0.4 x64-embedded)
- and more... My work and all versions

sherman
Starter
Starter
Posts: 41
Joined: 27 Dec 2014 15:16
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#16

Post by sherman » 22 Nov 2015 17:45

I ran into the same issue as ov10fac. I can not login.

Looking for the error I find several topics relating to this and VirtualBoxPhp.
But I have still no clue how to get rid of that error :(
Best would be if some one would tell me or us how to reinstall the VirtualBox that comes with the lates Nas4Free.
:(

User avatar
daoyama
Developer
Developer
Posts: 423
Joined: 25 Aug 2012 09:28
Location: Japan
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#17

Post by daoyama » 23 Nov 2015 21:53

sea1150 wrote:what is your revision NAS4Free? If latest (2067), maybe you don't have enough time to complete the process at shutdown!? Try increasing rcshutdown_timeout option in System -> Advanced -> rc.conf. For me rcshutdown_timeout=120 ... 2 VM's autostop complete.
What kind of OS do you use on VMs?
NAS4Free 10.2.0.2.2115 (x64-embedded), 10.2.0.2.2258 (arm), 10.2.0.2.2258(dom0)
GIGABYTE 5YASV-RH, Celeron E3400 (Dual 2.6GHz), ECC 8GB, Intel ET/CT/82566DM (on-board), ZFS mirror (2TBx2)
ASRock E350M1/USB3, 16GB, Realtek 8111E (on-board), ZFS mirror (2TBx2)
MSI MS-9666, Core i7-860(Quad 2.8GHz/HT), 32GB, Mellanox ConnectX-2 EN/Intel 82578DM (on-board), ZFS mirror (3TBx2+L2ARC/ZIL:SSD128GB)
Develop/test environment:
VirtualBox 512MB VM, ESXi 512MB-8GB VM, Raspberry Pi, Pi2, ODROID-C1

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#18

Post by sea1150 » 24 Nov 2015 09:03

daoyama wrote:What kind of OS do you use on VMs?
WindowsXP (rarely) + FreeBSD10.2 (no graphics) + pfSense (based FreeBSD 10.1)
PS: I think to don't "auto stop" the VM's. better to do "auto save state". It will be faster.
- ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen9 E5-2603v3, 8GB RAM, HDD: 4x2Tb HGST - RaidZ (XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen6 E5540, 64GB RAM, LSI SAS2008, HDD: 12x1Tb WD - RaidZ + L2ARC(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- For testing: MICRO-STAR MS-7360, E5450, 8GB RAM, HDD: 3x1Tb WD - RaidZ (XigmaNAS 12.0.0.4 x64-embedded)
- and more... My work and all versions

kfnas
Starter
Starter
Posts: 67
Joined: 06 Mar 2014 18:41
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#19

Post by kfnas » 24 Nov 2015 09:37

sea1150 wrote:
daoyama wrote:What kind of OS do you use on VMs?
WindowsXP (rarely) + FreeBSD10.2 (no graphics) + pfSense (based FreeBSD 10.1)
PS: I think to don't "auto stop" the VM's. better to do "auto save state". It will be faster.
auto save state finger UP (that was how we used it before...)

anyway.. how should the memory allocation work in conjuction with vbox? I have 32GB and

Code: Select all

Mem: 370M Active, 6472M Inact, 24G Wired, 124M Cache, 1654M Buf, 116M Free
ARC: 14G Total, 2927M MFU, 8305M MRU, 2667M Anon, 111M Header, 285M Other
Swap: 


  PID USERNAME      THR PRI NICE   SIZE    RES STATE   C   TIME    WCPU COMMAND
 5266 vboxusers      25  20    0  3335M  3095M uwait   3  33.9H 100.00% VBoxHeadless
92595 vboxusers      22  20    0  4329M  4106M uwait   4 676:21 100.00% VBoxHeadless
94518 root            1  33    0 12356K  3064K getblk  0  23:55  18.36% cp
and during intensive ZFS operation (cp from one pool to another) the vboxes crashes (blue screen)

Code: Select all

vfs.zfs.arc_min: 14990127104
vfs.zfs.arc_max: 29980254208
hw.physmem: 34275221504
hw.usermem: 8314511360
hw.realmem: 34359738368
vm.kmem_map_size: 15072026624
vm.kmem_size: 33379856384
any hint for smooth cooperation?

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#20

Post by sea1150 » 24 Nov 2015 09:45

kfnas wrote:any hint for smooth cooperation?
Please note that the free memory will be: Full RAM minus RAM allocated VM's (count for yourself, don't forget to count all used VM's).
- ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen9 E5-2603v3, 8GB RAM, HDD: 4x2Tb HGST - RaidZ (XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- HP Proliant DL180 Gen6 E5540, 64GB RAM, LSI SAS2008, HDD: 12x1Tb WD - RaidZ + L2ARC(XigmaNAS 11.2.0.4 x64-embedded)
- For testing: MICRO-STAR MS-7360, E5450, 8GB RAM, HDD: 3x1Tb WD - RaidZ (XigmaNAS 12.0.0.4 x64-embedded)
- and more... My work and all versions

kfnas
Starter
Starter
Posts: 67
Joined: 06 Mar 2014 18:41
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#21

Post by kfnas » 24 Nov 2015 10:29

sea1150 wrote:
kfnas wrote:any hint for smooth cooperation?
Please note that the free memory will be: Full RAM minus RAM allocated VM's (count for yourself, don't forget to count all used VM's).
I guess you mean all running VM. as can be seen in my top output

Code: Select all

 5266 vboxusers      25  20    0  3335M  3095M uwait   3  33.9H 100.00% VBoxHeadless
92595 vboxusers      22  20    0  4329M
3335M + 4329M = 7664M + 12M running user copying from one pool to other = 7676MB. ARC cache, which should be dynamically allocated but with minimum size is 14G according arc max parameter, then there is kernel mem for IO (also net IO) and ZFS should be part of this memory - wired 24G

hmm at least here it is overbooked, but should not matter, if it is just reserved and can be kept back to pool, same as happen with cache and inactive memory.. but I'm not sure

update: forgot to mention, that the vfs.zfs.zio.use_uma: 1 is enabled... so the part of wired mem 24GB already contain the arc 14GB+7,7GB VBOX + network stack kernel mem (81MB) and ZFS - don't know how to detail dump

so from my understanding is, that at least 5,9GB of mem is free.. and during those intensive IO the VBOXes are crashing.... and should have no reason to do that...

and just to keep the post complete the vbox crash or stays in guru meditation and only, when on background intensive IO transfer happen...

Code: Select all

emR3Debug: rc=VINF_EM_TRIPLE_FAULT
Changing the VM state from 'RUNNING' to 'GURU_MEDITATION'.

spy0r
Advanced User
Advanced User
Posts: 161
Joined: 18 Jun 2015 12:24
Location: Munich, Germany
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#22

Post by spy0r » 21 Dec 2015 18:23

daoyama wrote: VNC on VirtualBox only supports US keyboard layout.

pretty sick, i got everything to work now, but the thing with the keyboard layout - is there any chance to get that thing work with a german/european keyboard layout?
NAS4Free 11.0.0.4 x64-embedded - Lian Li Q25b - AsRock Rack C2550D4I - 4x8Gb ECC Ram - 128Gb SSD Swap/Log/Extensions - RaidZ1: 3x3Tb Western Digital Red (WD30EFRX) - Backup: 1x8Tb Seagate Archive (ST8000AS0002) - APC Back UPS PRO (550VA)

User avatar
lux
Advanced User
Advanced User
Posts: 200
Joined: 23 Jun 2012 11:37
Location: Bielefeld, Germany
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#23

Post by lux » 22 Dec 2015 13:59

spy0r wrote:...but the thing with the keyboard layout - is there any chance to get that thing work with a german/european keyboard layout?
+1

please add different Keyboard Layout if possible!

THX!
Home:11.2.x.6743/emb@32GB USB|1270v2@X9SCA-F|ECC32GB|i340-T4[lagg@GS108Tv2&smb-mch]|M1015@IT|9HDD~40TB@3xRaidZ1+1HDD+2SSD i335&i520+1xi800P@ZIL|~44W idle@SS-400FL2|Nanoxia Deep Silence 6B|24/7
Services: CIFS, FTP, TFTP, SSH, NFS, Rsync, Syncthing, Webserver, BitTorrent, VirtualBox | Extensions: OBI, TheBrig[Emby, certbot, Asterisk] | Extensions self installed: Streamripper, Pi-hole@Debian9 VM
Test:12.x/emb@16GB USB|X3 420e@M4A88TD-V|16GB|i350-T2|M1015@IT|7xHDD+1xSSD[different Size&Brand]RaidZ1+2|for TESTing only

icecappacino
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 25 Aug 2015 15:27
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#24

Post by icecappacino » 12 Jul 2016 02:25

When I go to either phpvirtualbox/index.html or /novnc/vnc.html?host=192.168.0.9

I get
404 Page Not Found

does Nas4Free 10.3 come with VirtualBox installed?

User avatar
zoon01
Developer
Developer
Posts: 768
Joined: 20 Jun 2012 21:06
Location: Netherlands
Contact:
Status: Offline

Re: [HOWTO] Use phpVirtualBox and noVNC

#25

Post by zoon01 » 12 Jul 2016 06:53

icecappacino wrote:When I go to either phpvirtualbox/index.html or /novnc/vnc.html?host=192.168.0.9

I get
404 Page Not Found

does Nas4Free 10.3 come with VirtualBox installed?
It seems you use a 32-bits version!
As of 10.3.0.3 its a 64-bits feature and removed from 32-bits as I think those systems runs too short on ram anyway.
This was made clear on readme.text and Release Notes.

Permanent restrictions:
- It is not possible to use virtualbox-ose on 32-bits nas4free, 64-bits only feature.
- It is not possible to format a SoftRAID disk with MSDOS FAT16/32.
- It is not possible to encrypt a disk partition, only complete disks are supported.
- AFP shares with TimeMachine support are limited to max. 4 shares.
- iperf3 is not backwards compatible with iperf2.x. so you might also upgrade your client.
System specs: XigmaNAS 11.2.0.4 -embedded on Samsung 860 EVO 256GB and Supermicro X10SL7-F w / Bios v3.2, IPMI v.03.84 / CPU E3-1241 v3 @ 3.50GHz - 32GB Crucial DDR3L 1600mhz ECC 1.35v , LSI 2308 on PH20.00.07.00 IT mode, Storage: 5x Western Digital Red (WD30EFRX) raidz

Development system is same system in virtualbox.

Post Reply

Return to “[HowTo]”