*New 11.4 series Release:
2020-07-03: XigmaNAS 11.4.0.4.7633 - released!

*New 12.1 series Release:
2020-04-17: XigmaNAS 12.1.0.4.7542 - released


We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

Cannot set Static IP after NIC swap

NIC, network controllers, compatibility questions, WOL, wake on lan
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
bgold
Starter
Starter
Posts: 41
Joined: 23 May 2015 08:42
Status: Offline

Cannot set Static IP after NIC swap

#1

Post by bgold »

I am running V 10.2.0.2.2545 full and decided to upgrade to a 10gb nic. The nic is recognized and I am able to configure the nic by DHCP but I tried to assign the IP that was on the only nic and it will not assign. I have tried from both the GUI and console.

I even went back to the old nic and have the same issue now.

Any ideas on how to fix this?

Thanks
XigmaNAS 12.0.0.4.6625
HP ML150 Gen9, Dual 2.4ghz, 256gb, 25TB Storage, 3-ZFS pools w/SSD cache&logs, SSD boot/data, SFP+

User avatar
F8BOE
experienced User
experienced User
Posts: 106
Joined: 03 Jun 2013 23:09
Location: France
Status: Offline

Re: Cannot set Static IP after NIC swap

#2

Post by F8BOE »

And hello too.

Reboot your router/DHCP server.

Ciao @+

bgold
Starter
Starter
Posts: 41
Joined: 23 May 2015 08:42
Status: Offline

Re: Cannot set Static IP after NIC swap

#3

Post by bgold »

I have done all that. I was able to somehow get it to work after I went to a backup with the old nic in and set that nic to DHCP. Then set the new nic to the static.

Thanks
XigmaNAS 12.0.0.4.6625
HP ML150 Gen9, Dual 2.4ghz, 256gb, 25TB Storage, 3-ZFS pools w/SSD cache&logs, SSD boot/data, SFP+

User avatar
F8BOE
experienced User
experienced User
Posts: 106
Joined: 03 Jun 2013 23:09
Location: France
Status: Offline

Re: Cannot set Static IP after NIC swap

#4

Post by F8BOE »

When you configure your static IP don't forget to configure the Gateway too.

User avatar
xr4t3d
Starter
Starter
Posts: 24
Joined: 26 Oct 2016 11:46
Location: Houston, TX, USA
Status: Offline

Re: Cannot set Static IP after NIC swap

#5

Post by xr4t3d »

I'm sure you got this fixed already, depending on the router configurations, you may be able to set the STATIC IP using the MAC Address of the NAS4Free network interface. Research you router, you may be able to configure the DHCP Assignment based on MAC Address.

I have DD-WRT running on my home router, I use this configuration for all my devices in the network.. really saves me time & headaches!
Thanks,

John

Linksys WRT 1900AC
DD-WRT v3.0-r28628 std (12/29/15)
Linux 3.18.25 #54 SMP Tue Dec 22 00:34:08 CET 2015 armv7l

10.3.0.3 - Pilingitam (revision 2987)
x64-embedded on Intel(R) Xeon(R) CPU E5410 @ 2.33GHz
Dell Poweredge 2950 - RAM: 16 GB - 2 x 1 TB's (For now...)

Post Reply

Return to “LAN , Network controllers”