*New 11.3 series Release:
2019-10-19: XigmaNAS 11.3.0.4.7014 - released

*New 12.0 series Release:
2019-10-05: XigmaNAS 12.0.0.4.6928 - released!

*New 11.2 series Release:
2019-09-23: XigmaNAS 11.2.0.4.6881 - released!

We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

ZFS scrub triggered multiple times

Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
Anahi
NewUser
NewUser
Posts: 6
Joined: 28 Jul 2018 12:04
Status: Offline

ZFS scrub triggered multiple times

#1

Post by Anahi » 01 Sep 2019 22:55

Hello,

I've set up ZFS scrub on a cron job to scrub my media pool once a month.
However, I've noticed that the scrub is triggered multiple times. Each time after the scrub is done, it starts again, for 4-5 times.
I've first noticed this a few months back, but then it was only triggered twice, but now I've noticed that it's increased to 4-5 times, even if the cron job is only set once.

Anyone has any ideas what the cause of this could be? Maybe due to a bug / error, the cron config was saved multiple times, which results in multiple entries for this one cron job, causing the cron job to be executed multiple times?

Thanks in advance!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
ms49434
Developer
Developer
Posts: 721
Joined: 03 Sep 2015 18:49
Location: Neuenkirchen-Vörden, Germany - GMT+1
Contact:
Status: Offline

Re: ZFS scrub triggered multiple times

#2

Post by ms49434 » 01 Sep 2019 23:16

your cron job runs every minute on the first day each month. Define hour and minute to stop cron from repeatingly starting scrub.
1) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 22GB out of 32GB ECC RAM, LSI 9300-8i IT mode in passthrough mode. Pool 1: 2x HGST 10TB, mirrored, SLOG: Samsung 850 Pro, L2ARC: Samsung 850 Pro, Pool 2: 1x Samsung 860 EVO 1TB , services: Samba AD, CIFS/SMB, ftp, ctld, rsync, syncthing, zfs snapshots.
2) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 8GB out of 32GB ECC RAM, IBM M1215 crossflashed, IT mode, passthrough mode, 2x HGST 10TB , services: rsync.

Anahi
NewUser
NewUser
Posts: 6
Joined: 28 Jul 2018 12:04
Status: Offline

Re: ZFS scrub triggered multiple times

#3

Post by Anahi » 30 Sep 2019 17:46

Thanks for the solution! I knew it had to be something stupid.
Also apologies for the late answer. In the last month, I didn't have any time to mess with my NAS configuration.

Post Reply

Return to “ZFS (only!)”