*New 11.4 series Release:
2020-07-03: XigmaNAS 11.4.0.4.7633 - released!

*New 12.1 series Release:
2020-04-17: XigmaNAS 12.1.0.4.7542 - released


We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

Posts only related to Release Builds, all others will be removed!
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
User avatar
zoon01
Developer
Developer
Posts: 799
Joined: 20 Jun 2012 21:06
Location: Netherlands
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#31

Post by zoon01 »

uniss wrote:OK, "will seek". Where in nas4free are stored language files?
/usr/local/share/locale
System specs: XigmaNAS 11.2.0.4 -embedded on Samsung 860 EVO 256GB and Supermicro X10SL7-F w / Bios v3.2, IPMI v.03.86 / CPU E3-1241 v3 @ 3.50GHz - 32GB Crucial DDR3L 1600mhz ECC 1.35v , LSI 2308 on PH20.00.07.00 IT mode, Storage: 5x Western Digital Red (WD30EFRX) raidz

Development system is same system in virtualbox.

User avatar
uniss
Starter
Starter
Posts: 24
Joined: 29 Aug 2014 19:01
Location: Dnipro, Ukraine
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#32

Post by uniss »

I found the reason - it has been guilty Extension gui
:idea: HP N40L, 16 GB RAM, 3x8TB WD Red, 3x4TB WD Red, XN 12.1.0.4.7091 embedded

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#33

Post by raulfg3 »

uniss wrote:I found the reason - it has been guilty Extension gui
Please be patient.

Crest need some time to update extensions to new php code in rev3330.
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

User avatar
uniss
Starter
Starter
Posts: 24
Joined: 29 Aug 2014 19:01
Location: Dnipro, Ukraine
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#34

Post by uniss »

raulfg3 wrote:Please be patient. Crest need some time to update extensions to new php code in rev3330.
Yes. I see

Code: Select all

C: index.php: Page base: 3305
I think that it is necessary to show problems. I have no complaints.
:idea: HP N40L, 16 GB RAM, 3x8TB WD Red, 3x4TB WD Red, XN 12.1.0.4.7091 embedded

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#35

Post by raulfg3 »

I still recibe SMB/NMDB errors in log.

I selecto new option log level = disabled on SMB WebGUI.

can enyone confirm it?
  • Dec 18 09:18:59 bnas nmbd[67500]: [2016/12/18 09:18:59.372227, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
    Dec 18 09:18:59 bnas nmbd[67500]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
    Dec 18 09:18:59 bnas nmbd[67500]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
    Dec 18 09:24:02 bnas nmbd[67500]: [2016/12/18 09:24:02.697530, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
    Dec 18 09:24:02 bnas nmbd[67500]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
    Dec 18 09:24:02 bnas nmbd[67500]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#36

Post by sea1150 »

raulfg3 wrote:I still recibe SMB/NMDB errors in log.

I selecto new option log level = disabled on SMB WebGUI.

can enyone confirm it?
I have nothing in the logs when set value log level = disabled. see in your /var/etc/smb4.conf must be present a line loglevel = 0.

There is only information on startup. like this:
  • Dec 18 14:19:10 n4f nmbd[9096]: *****
    Dec 18 14:19:10 n4f nmbd[9096]:
    Dec 18 14:19:10 n4f nmbd[9096]: Samba name server MEDIA is now a local master browser for workgroup WORKGROUP on subnet 192.168.100.2
    Dec 18 14:19:10 n4f nmbd[9096]:
    Dec 18 14:19:10 n4f nmbd[9096]: *****
    Dec 18 14:19:10 n4f nmbd[9096]: [2016/12/18 14:19:10.766516, 0] ../source3/nmbd/nmbd_become_lmb.c:397(become_local_master_stage2)
    Dec 18 14:18:56 n4f nmbd[9096]: *****
    Dec 18 14:18:56 n4f nmbd[9096]:
    Dec 18 14:18:56 n4f nmbd[9096]: Samba server MEDIA is now a domain master browser for workgroup WORKGROUP on subnet 192.168.100.2
    Dec 18 14:18:56 n4f nmbd[9096]:
    Dec 18 14:18:56 n4f nmbd[9096]: *****
    Dec 18 14:18:56 n4f nmbd[9096]: [2016/12/18 14:18:56.255587, 0] ../source3/nmbd/nmbd_become_dmb.c:112(become_domain_master_stage2)
XigmaNAS 11.3.0.4 x64-embedded on - ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.
XigmaNAS 11.3.0.4 x64-embedded in - VM on ESXi 6.7U3, 16GB ECC RAM, LSI SAS2008 IT passtrough mode on HP Proliant DL180G6 2xL5640, 64GB RAM, HDD: 12Bay
- and more... My work and all versions

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#37

Post by raulfg3 »

Smb4.conf have correct lines:

Code: Select all

max log size = 100
logging = syslog
loglevel = 0
but I have a loto of lines like this:

Code: Select all

Dec 18 09:39:46 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 09:39:46.874355, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 09:39:46 	bnas 	nmbd[71322]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
Dec 18 09:39:46 	bnas 	nmbd[71322]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
Dec 18 09:44:51 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 09:44:51.793761, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 09:44:51 	bnas 	nmbd[71322]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
Dec 18 09:44:51 	bnas 	nmbd[71322]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
Dec 18 09:49:52 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 09:49:52.733133, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 09:49:52 	bnas 	nmbd[71322]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
Dec 18 09:49:52 	bnas 	nmbd[71322]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
Dec 18 09:54:49 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 09:54:49.848238, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 09:54:49 	bnas 	nmbd[71322]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
Dec 18 09:54:49 	bnas 	nmbd[71322]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
Dec 18 09:59:53 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 09:59:53.669691, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 09:59:53 	bnas 	nmbd[71322]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
Dec 18 09:59:53 	bnas 	nmbd[71322]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
Dec 18 10:05:07 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 10:05:07.388217, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 10:05:07 	bnas 	nmbd[71322]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name VILLACLARA<1d>.
Dec 18 10:05:07 	bnas 	nmbd[71322]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
Dec 18 10:10:10 	bnas 	nmbd[71322]: [2016/12/18 10:10:10.230305, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)

see that is the nmbd daemon. perhaps is not affected by the loglevel=0 in the smb4.conf file?
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

User avatar
sea1150
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 23 Jun 2012 07:01
Location: South Urals
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#38

Post by sea1150 »

try add line syslog = 0 in Services > CIFS/SMB > Settings Auxiliary parameters
XigmaNAS 11.3.0.4 x64-embedded on - ASUS P8H61-I LX R2.0-GLAN, i5-3570 CPU @ 3.40GHz, 16GB Memory Kit, PCIEx2 Marvell 88SE9230 AHCI 4xSATA controller, HDD: 2x2Tb-UFS, 4x1Tb-RaidZ & 1xSSD L2ARC.
XigmaNAS 11.3.0.4 x64-embedded in - VM on ESXi 6.7U3, 16GB ECC RAM, LSI SAS2008 IT passtrough mode on HP Proliant DL180G6 2xL5640, 64GB RAM, HDD: 12Bay
- and more... My work and all versions

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#39

Post by raulfg3 »

done, but still log .

Dec 18 18:46:41 bnas nmbd[95178]: [2016/12/18 18:46:41.970120, 0] ../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
Dec 18 18:46:41 bnas nmbd[95178]: query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.109 for name <1d>.
Dec 18 18:46:41 bnas nmbd[95178]: This response was from IP 192.168.1.101, reporting an IP address of 192.168.1.101.
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

batsi
NewUser
NewUser
Posts: 3
Joined: 18 Dec 2016 23:02
Location: Munich, Germany
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#40

Post by batsi »

Hi all,

I recognized the snmp service consuming much cpu since the update to v11.
A little testing showed that it only appears as soon as the snmp module "Host resources" is activated.
Did anyone else experience the same?

batsi

batsi
NewUser
NewUser
Posts: 3
Joined: 18 Dec 2016 23:02
Location: Munich, Germany
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#41

Post by batsi »

batsi wrote:I recognized the snmp service consuming much cpu since the update to v11.
After I checked my secondary NAS and there was no problem I googled a bit and found this:
https://forums.freebsd.org/threads/56235/
And putting a CD into the drive really resolved the high CPU usage. And the secondary NAS wasn't affected as it doesn't have a CD drive.

So looks like this is a bug in that version of bsnmpd.

User avatar
crest
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 549
Joined: 02 Jul 2012 22:25
Location: Vienna, Austria - GMT+1
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#42

Post by crest »

Hello uniss,
uniss wrote:
raulfg3 wrote:Please be patient. Crest need some time to update extensions to new php code in rev3330.
Yes. I see

Code: Select all

C: index.php: Page base: 3305
I think that it is necessary to show problems. I have no complaints.
Already answered in the eGUI topic, thanks for reporting!

Regards
crest
NAS1: 11.2.0.4 - Omnius (Revision 6766) x64-embedded; MSI 760GM-P23; AMD Athlon(tm) II X2 250 7.58GiB RAM
NAS2: 11.2.0.4 - Omnius (Revision 6766) x64-embedded; MSI MS-7369; AMD Sempron(tm) LE-1250 8022MiB RAM
UPS: APC Back-UPS ES 550G
Extensions: OneButtonInstaller, Extended GUI, NextOwnCloud, BitTorrent Sync, Syncthing, Downloady, Midnight Commander, NCDU, MySQL, Rclone, Themes:

User avatar
crowi
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 1182
Joined: 21 Feb 2013 16:18
Location: Munich, Germany
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#43

Post by crowi »

I have upgraded now all of my three NAS systems to 11.0.0.4.3330 and everything looks good.
WOL on HPN54L is not working but now it works on my C2550D4I :roll:

Outstanding work, thanks once more to the developers!
NAS 1: Milchkuh: Asrock C2550D4I, Intel Avoton C2550 Quad-Core, 16GB DDR3 ECC, 5x3TB WD Red RaidZ1 +60 GB SSD for ZIL/L2ARC, APC-Back UPS 350 CS, NAS4Free 11.0.0.4.3460 embedded
NAS 2: Backup: HP N54L, 8 GB ECC RAM, 4x4 TB WD Red, RaidZ1, NAS4Free 11.0.0.4.3460 embedded
NAS 3: Office: HP N54L, 8 GB ECC RAM, 2x3 TB WD Red, ZFS Mirror, APC-Back UPS 350 CS NAS4Free 11.0.0.4.3460 embedded

rth
Starter
Starter
Posts: 19
Joined: 21 Dec 2014 17:34
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#44

Post by rth »

Wake on lan not working on HP microserver N40L and 2GB.
Occasional dropout of connection to network share on microserver from windows 10 PC. This was not an issue with previous versions.

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#45

Post by raulfg3 »

rth wrote:Wake on lan not working on HP microserver N40L and 2GB.
Occasional dropout of connection to network share on microserver from windows 10 PC. This was not an issue with previous versions.
revise how to configure properly new options :

max server protocol.
min server protocol
max client protocol
min client protocol

in the SMB webGUI.

with some NIC default options do not work well.

https://www.samba.org/samba/docs/man/ma ... onf.5.html

PD: Please save your working config first, some times when touch this parameters, SAMBA do not detect your shares and nedd to restore your working config
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

slaycock
experienced User
experienced User
Posts: 89
Joined: 24 Jun 2012 17:15
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#46

Post by slaycock »

slaycock wrote:
Upgrading from 3252 lost my configuration. This seems to be an ongoing intermittent problem for my server. Any idea what might be causing the issue.


Try upgrade now again and get an eye on the console screen, messages should be reported there.
I have now successfully upgraded my two backup servers to 11.0.0.4.3330. It was not without problems.

Both of these servers use a Dell SAS HBA (One is a 5IR and the other a 6IR I believe).

On both of these machines I did a clean install using a USB stick that was wiped to remove the first and last sectors. Both machines booted fine and as a test I was able to import the zfs pools and run a scrub without any incident.

However as soon as I restored the config from nas4free 10 I was greeted with timeout errors from mpt0: (this is the designation of the Dell HBA cards). This happened on both machines and was repeatable. Going back to factory settings for nas4free 11 no errors, reinstall nas4free 10 config - mpt0 timeout errors.

This means I have had to redo the configuration for both of these machines. I'm happy to upload a config file from my nas4free 10 installation if this is of benefit.

During the lengthy process of doing these updates I had two hard drives fail. In neither case was this a worry as both drives were at least 5 years old. Both zfs2 pools re-silvered without problems although one did take nearly two days as there were some errors found on other disks (I had 3 disks re-silvering at one point)

I also discovered a reason for machines not booting after an upgrade. By habit I use the GPT installation. However I found that one of my servers (based on an 2008 Intel socket 775 motherboard) could only use the MBR format for booting from a USB drive. So please don't delete the legacy MBR installation on the live USB just yet. I discovered this because unknowingly I had resolved this issue some time ago by using compact flash cards plugged into IDE sockets as the boot media. These are now too small and I was trying to replace them with newer, larger USB drives.

taffeys
Starter
Starter
Posts: 35
Joined: 13 Nov 2013 21:09
Location: San Diego, California USA
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#47

Post by taffeys »

raulfg3 wrote: revise how to configure properly new options :

max server protocol.
min server protocol
max client protocol
min client protocol

in the SMB webGUI.

with some NIC default options do not work well.

https://www.samba.org/samba/docs/man/ma ... onf.5.html

PD: Please save your working config first, some times when touch this parameters, SAMBA do not detect your shares and nedd to restore your working config
The Samba doc states for all four options "Normally this option should not be set as the automatic negotiation phase in the SMB protocol takes care of choosing the appropriate protocol."

I had "Server Max Protocol" set to "SMB3" and changed it to "Default"; my shares all disappeared. I restored my last config and the shares came back.

Do I have to recreate all my shares so that I can have all options set to "Default"?
*Dell PowerEdge T20, Xeon E3-1286L v3 3.2GHz (4.0GHz Turbo) 65W TDP, 32GB DDR3L-1600 ECC RAM, Dell 80 PLUS Gold 365W PSU, Intel I350-T2 2-port NIC, LSI 9211-8i HBA ("IT" mode), 7 x 4TB Seagate NAS HDD (ZFS raid Z3 data), 1 x Samsung 850 PRO 256GB SSD L2ARC.
*ASRock Rack E3C226D21 Mini-ITX, Xeon E3-1275L v3 2.7GHz (3.9GHz Turbo) 45W TDP, Noctua NH-L9i CPU cooler, 16GB DDR3L-1600 ECC RAM, picoPSU-160-XT, CFI A6039 NAS Server Mini-ITX Case, 5 x 4TB Seagate NAS HDD (ZFS raid Z1 data), 1 x Samsung 850 PRO 256GB SSD L2ARC.

rth
Starter
Starter
Posts: 19
Joined: 21 Dec 2014 17:34
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#48

Post by rth »

I tried changing the server protocol setting and it made the problem worse with network dropout after 15min of stating a backup from win10 pc.
I reverted to version 3252 and that seems to be better with full 2 hour backups completing successfully. Used the same setting of max server server protocol SMB3- Win 10 and min server protocol SMB2. WOL did not work on 3252 either.

ku-gew
Advanced User
Advanced User
Posts: 173
Joined: 29 Nov 2012 09:02
Location: Den Haag, The Netherlands
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#49

Post by ku-gew »

I downloaded the configuration from mz 10.3.x install, I used ImageUSB to write the LiveUSB version 3330, then I loaded my old configuration.

I got this message and I cannot go further, at this point I have to restart, the GUI is gone.

Code: Select all

Warning: fopen(/cf/boot/loader.conf.local.2110): failed to open stream: No such file or directory in /etc/inc/util.inc on line 2791 Error: Failed to write configuration file '/cf/boot/loader.conf.local'
I also get this message when trying to save the "general" settings:

Code: Select all

Error: The changes could not be applied (Error Code 1).
UnfortunatelY I don't have a second USB right now so I will revert to 10.3.x, but if you have some guesses about the causes, I may try again in the next 8 days 11.x.
HP Microserver N40L, 8 GB ECC, 2x 3TB WD Red, 2x 4TB WD Red
XigmaNAS stable branch, always latest version
SMB, rsync

ku-gew
Advanced User
Advanced User
Posts: 173
Joined: 29 Nov 2012 09:02
Location: Den Haag, The Netherlands
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#50

Post by ku-gew »

ku-gew wrote: UnfortunatelY I don't have a second USB right now so I will revert to 10.3.x, but if you have some guesses about the causes, I may try again in the next 8 days 11.x.
Same issue with 10.3.x.3330, trying now to go back release by release.
HP Microserver N40L, 8 GB ECC, 2x 3TB WD Red, 2x 4TB WD Red
XigmaNAS stable branch, always latest version
SMB, rsync

ku-gew
Advanced User
Advanced User
Posts: 173
Joined: 29 Nov 2012 09:02
Location: Den Haag, The Netherlands
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#51

Post by ku-gew »

My bad, I forgot that with LiveUSB Ineed a second USB on which install the ACTUAL embedded version.

Sorry for the mistake.
HP Microserver N40L, 8 GB ECC, 2x 3TB WD Red, 2x 4TB WD Red
XigmaNAS stable branch, always latest version
SMB, rsync

User avatar
alexey123
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: 19 Aug 2012 08:22
Location: Israel, Karmiel
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#52

Post by alexey123 »

Sometimes spinner start itself
?

I request value "nice" for preinit and postinit scripts also

Also, not work System > General Setup ==> System time time choicer
Home12.1.0.4 - Ingva (revision 7091)/ x64-embedded on AMD A8-7600 Radeon R7 A88XM-PLUS/ 16G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600
Lab 12.1.0.4 - Ingva (revision 7091) /x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30GHz / H61M-DS2 / 4G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600

ku-gew
Advanced User
Advanced User
Posts: 173
Joined: 29 Nov 2012 09:02
Location: Den Haag, The Netherlands
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#53

Post by ku-gew »

taffeys wrote:
The Samba doc states for all four options "Normally this option should not be set as the automatic negotiation phase in the SMB protocol takes care of choosing the appropriate protocol."

I had "Server Max Protocol" set to "SMB3" and changed it to "Default"; my shares all disappeared. I restored my last config and the shares came back.

Do I have to recreate all my shares so that I can have all options set to "Default"?
Sounds like the same issue I experienced. Check the log for "no protocol supported" error message.

See here: http://forums.nas4free.org/viewtopic.php?f=21&t=11813
HP Microserver N40L, 8 GB ECC, 2x 3TB WD Red, 2x 4TB WD Red
XigmaNAS stable branch, always latest version
SMB, rsync

CaptClaude
NewUser
NewUser
Posts: 1
Joined: 28 Dec 2016 20:04
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#54

Post by CaptClaude »

I thought I'd throw my two cents in as a newbie to NAS4Free (but who has been involved with *NIX since 1975).

My system: 11.0.0.4 - Sayyadina (revision 3330), MSI MS-7366, x64-embedded on Intel Core2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz, 2GB mem, 4x 3TB in a soft raid 5, UFS. Booting from a WDC WD2500JB (because I didn't have a spare flash drive). FTP is the only service enabled, will probably add more. Need to add memory, this (old) motherboard is limited to 4GB. Kernel tuning enabled, power control disabled -- need to read up on this.
1) Initially set the power management for the RAID drives to Level 1 but suffered from system freezes at least once per day. Re-set the power management to Level 127 and I have been up for a week without problem. Yay!
2) The DNS fields cannot be changed. Don't know if this is a problem or not.

Other than that, it shows up on all our Apple devices and seems to be working. The easiest way to get files onto is so far has proven to be FTP. FTP to/from the box seems to run at near network maximum (both devices connected to the same router.

So far, so good. Very nice work. Thanks,

--Jeff
DFW/TX

User avatar
alexey123
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: 19 Aug 2012 08:22
Location: Israel, Karmiel
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#55

Post by alexey123 »

Hi
I work now on dnsmasq and find something problematic
I add second network interface - wireless usb card and configure it at access point
My ifconfig

Code: Select all

# ifconfig
re0: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=82099<RXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,WOL_MAGIC,LINKSTATE>
        ether 9c:5c:8e:82:99:b8
        inet 10.0.0.250 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        inet 10.0.0.240 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        inet6 fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8%re0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect (100baseTX <full-duplex>)
        status: active
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 16384
        options=600003<RXCSUM,TXCSUM,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        groups: lo
wlan0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        ether e8:de:27:12:ea:4a
        inet6 fe80::eade:27ff:fe12:ea4a%wlan0 prefixlen 64 scopeid 0x3
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect mode 11g <hostap>
        status: running
        ssid kr_NAS channel 1 (2412 MHz 11g) bssid e8:de:27:12:ea:4a
        regdomain FCC country US authmode WPA2/802.11i privacy MIXED
        deftxkey 2 AES-CCM 2:128-bit AES-CCM 3:128-bit txpower 30 scanvalid 60
        protmode CTS wme dtimperiod 1 -dfs
        groups: wlan
bridge0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        ether 02:34:35:37:95:00
        inet 10.0.0.76 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        nd6 options=1<PERFORMNUD>
        groups: bridge
        id 00:00:00:00:00:00 priority 32768 hellotime 2 fwddelay 15
        maxage 20 holdcnt 6 proto rstp maxaddr 2000 timeout 1200
        root id 00:00:00:00:00:00 priority 32768 ifcost 0 port 0
        member: tap0 flags=143<LEARNING,DISCOVER,AUTOEDGE,AUTOPTP>
                ifmaxaddr 0 port 5 priority 128 path cost 2000000
        member: re0 flags=143<LEARNING,DISCOVER,AUTOEDGE,AUTOPTP>
                ifmaxaddr 0 port 1 priority 128 path cost 200000
tap0: flags=8902<BROADCAST,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=80000<LINKSTATE>
        ether 00:bd:80:42:f7:00
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect
        status: no carrier
        groups: tap
I see my access point, and can connect from telephone but wlan page not show MAC address
Image

Also I want combine my interfaces as

Code: Select all

$s_interface = get_interface_list() + get_wlan_interface_list();
And I see result - MAC address is OK, but interface not marked as UP.

Code: Select all

Array
(
    [re0] => Array
        (
            [mac] => 9c:5c:8e:82:99:b8
            [up] => 1
        )

    [bridge0] => Array
        (
            [mac] => 02:34:35:37:95:00
            [up] => 
        )

    [tap0] => Array
        (
            [mac] => 00:bd:80:42:f7:00
            [up] => 
        )

    [wlan0] => Array
        (
            [mac] => e8:de:27:12:ea:4a
            [up] => 
        )

)
Bugs or my fault ?

Update from 07Jan 2017

In my case access point not assign IP address

Code: Select all

ifconfig wlan0
wlan0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        ether e8:de:27:12:ea:4a
        inet6 fe80::eade:27ff:fe12:ea4a%wlan0 prefixlen 64 scopeid 0x3
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect mode 11g <hostap>
        status: running
        ssid kr_NAS channel 1 (2412 MHz 11g) bssid e8:de:27:12:ea:4a
        regdomain FCC country US authmode WPA2/802.11i privacy MIXED
        deftxkey 3 AES-CCM 2:128-bit AES-CCM 3:128-bit txpower 30 scanvalid 60
        protmode CTS wme dtimperiod 1 -dfs
        groups: wlan

When I set it manually

Code: Select all

ifconfig wlan0 inet 192.168.1.250 netmask 255.255.255.0
I give it work
From dnsmasq logfile

Code: Select all

Jan  7 00:21:19 dnsmasq-dhcp[3608]: DHCPDISCOVER(wlan0) ec:89:f5:0f:a4:f9 
Jan  7 00:21:19 dnsmasq-dhcp[3608]: DHCPOFFER(wlan0) 192.168.1.48 ec:89:f5:0f:a4:f9 
Jan  7 00:34:28 dnsmasq-dhcp[3608]: DHCPDISCOVER(wlan0) ec:89:f5:0f:a4:f9 
Jan  7 00:34:28 dnsmasq-dhcp[3608]: DHCPOFFER(wlan0) 192.168.1.48 ec:89:f5:0f:a4:f9 
Jan  7 00:34:28 dnsmasq-dhcp[3608]: DHCPREQUEST(wlan0) 192.168.1.48 ec:89:f5:0f:a4:f9 
Jan  7 00:34:28 dnsmasq-dhcp[3608]: DHCPACK(wlan0) 192.168.1.48 ec:89:f5:0f:a4:f9 android-b099b2f11d8c0862
Jan  7 00:34:36 dnsmasq[3608]: query[A] www.google.com from 192.168.1.48
Jan  7 00:34:36 dnsmasq[3608]: forwarded www.google.com to 10.0.0.1
Jan  7 00:34:36 dnsmasq[3608]: forwarded www.google.com to 8.8.4.4
Jan  7 00:34:36 dnsmasq[3608]: reply www.google.com is 172.217.20.132
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: query[A] asia.pool.ntp.org from 192.168.1.48
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: forwarded asia.pool.ntp.org to 8.8.4.4
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: nameserver 8.8.4.4 refused to do a recursive query
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: reply asia.pool.ntp.org is 218.189.210.3
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: reply asia.pool.ntp.org is 211.233.84.186
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: reply asia.pool.ntp.org is 203.158.118.2
Jan  7 00:34:43 dnsmasq[3608]: reply asia.pool.ntp.org is 117.102.176.202
Jan  7 00:35:00 dnsmasq[3608]: query[A] clients3.google.com from 192.168.1.48
Jan  7 00:35:00 dnsmasq[3608]: forwarded clients3.google.com to 10.0.0.1
Jan  7 00:35:00 dnsmasq[3608]: forwarded clients3.google.com to 8.8.4.4
Home12.1.0.4 - Ingva (revision 7091)/ x64-embedded on AMD A8-7600 Radeon R7 A88XM-PLUS/ 16G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600
Lab 12.1.0.4 - Ingva (revision 7091) /x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30GHz / H61M-DS2 / 4G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600

jonyyybe
NewUser
NewUser
Posts: 14
Joined: 24 Dec 2016 22:27
Location: UK
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#56

Post by jonyyybe »

Hi Alexey123, read this post
http://forums.nas4free.org/viewtopic.php?f=58&t=11829
As I have tried (also as you have tried in your attached photo and got the same thing as you...check if your wpa_supplicant.conf and wpa_supplciant.pid) - software bug(to much to say is a bug) or under development (ongoing)
Version 11.0.0.4 - Sayyadina (revision 3330)
Platform x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-6100T CPU @ 3.20GHz
System GA-Z170N-WIFI-CF, 16GB RAM, White Node 304, Bequiet 450W Gold - all collers stock
ZFS RAID-Z2 - 6x1TB-RAIDZ2 (4WD+2Segate)

User avatar
alexey123
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: 19 Aug 2012 08:22
Location: Israel, Karmiel
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#57

Post by alexey123 »

I find bug in file /etc/rc.d/rcconf
subroutine setifconfig add leading space to ${_ifconfig_args} when it create entries for my wlan ( in my case wlan defined as opt1 and configured with static IP )

for repair problem please add string
part of code begin from 202 line

Code: Select all

			if [ -n "${_ipaddr}" -a -n "${_subnet}" ]; then
				is_validip inet "${_ipaddr}/${_subnet}"
				if [ 0 -eq $? ]; then
					_ifconfig_args="$(echo -e "${_ifconfig_args}" | sed -e 's/^[[:space:]]*//')" #Added string
					_ifconfig_args="inet ${_ipaddr}/${_subnet} ${_ifconfig_args}"
				fi
			fi
Patch added.
May be need add normalization for LAN also.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Home12.1.0.4 - Ingva (revision 7091)/ x64-embedded on AMD A8-7600 Radeon R7 A88XM-PLUS/ 16G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600
Lab 12.1.0.4 - Ingva (revision 7091) /x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30GHz / H61M-DS2 / 4G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600

jonyyybe
NewUser
NewUser
Posts: 14
Joined: 24 Dec 2016 22:27
Location: UK
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#58

Post by jonyyybe »

Hi Alexey - does your finding apply in my case as well? It will keep remember the wpa_supplicant.conf and start the wpa_supplicant.pid ?

Even if your wireless card works as an AP you will still need wpa_supplicant as it will not remeber the config
Last edited by jonyyybe on 09 Jan 2017 00:23, edited 2 times in total.
Version 11.0.0.4 - Sayyadina (revision 3330)
Platform x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-6100T CPU @ 3.20GHz
System GA-Z170N-WIFI-CF, 16GB RAM, White Node 304, Bequiet 450W Gold - all collers stock
ZFS RAID-Z2 - 6x1TB-RAIDZ2 (4WD+2Segate)

User avatar
alexey123
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: 19 Aug 2012 08:22
Location: Israel, Karmiel
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.3330 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P5)

#59

Post by alexey123 »

jonyyybe wrote:Hi Alexey - does your finding apply in my case as well? It will keep remember the wpa_supplicant.conf and start the wpa_supplicant.pid ?
I work on access point, something another then WIFI client. But I will check client also.
Home12.1.0.4 - Ingva (revision 7091)/ x64-embedded on AMD A8-7600 Radeon R7 A88XM-PLUS/ 16G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600
Lab 12.1.0.4 - Ingva (revision 7091) /x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30GHz / H61M-DS2 / 4G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600

Post Reply

Return to “Release Builds”