*New 11.4 series Release:
2020-07-03: XigmaNAS 11.4.0.4.7633 - released!

*New 12.1 series Release:
2020-04-17: XigmaNAS 12.1.0.4.7542 - released


We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

Posts only related to Release Builds, all others will be removed!
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
User avatar
zoon01
Developer
Developer
Posts: 799
Joined: 20 Jun 2012 21:06
Location: Netherlands
Contact:
Status: Offline

NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#1

Post by zoon01 »

The NAS4Free Team is pleased to announce the release of version 11.0.0.4.4195 - Sayyadina

Download build 11.0.0.4.4195
Read the readme_11.0

Major Change!

cifs/smb note:
==============
From Samba 4.5.0 and up the default value for the "ntlm auth" option is changed from "yes" to "no".
This may have impact on very old clients which doesn't support NTLMv2 yet.
Only if you really need NTLMv1 Authentication you can set in Additional Parameters: "ntlm auth = yes".

BUILD 11.0.0.4.4195

Changes after release 11.0.0.4.4141
===================================
- Upgrade FreeBSD 11.0-RELEASE to P9.
- Update translations.
- Full Root-On-ZFS now supports upgrades over webgui.
- Remove idle from cpu graph for autoscale operation cpu graph.
- IPv6 accept router advertising.
- Code improvements.
- Upgrade samba to 4.6.2.
- Upgrade mDNSResponder to 765.50.9.
- Upgrade syncthing to 0.14.26.
- Upgrade jQuery to 3.2.1.
- Upgrade nano to 2.8.1.
- Upgrade php to 7.1.4.
- Upgrade proftpd to 1.3.5e.
- Fix system BIOS vendor illegal characters.

Note:
Clear your browser's cache to avoid display issues after upgrade.
Make a new backup of your system configuration and store this on safe location.

Known bugs:
===========
- IE11 and Edge browser does not operate correctly with novnc. Enter & Escape button problematic,
this will be fixed at a later release, use Chrome or other browser or connect with putty client.

Enjoy!

Regards,
The NAS4Free Team
System specs: XigmaNAS 11.2.0.4 -embedded on Samsung 860 EVO 256GB and Supermicro X10SL7-F w / Bios v3.2, IPMI v.03.86 / CPU E3-1241 v3 @ 3.50GHz - 32GB Crucial DDR3L 1600mhz ECC 1.35v , LSI 2308 on PH20.00.07.00 IT mode, Storage: 5x Western Digital Red (WD30EFRX) raidz

Development system is same system in virtualbox.

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#2

Post by raulfg3 »

hello, I upgrade 4141 Full ZFSRoot to latest 4195 and understand that a new menu to update next releases from webGUI were added, but still do not appear.

Is normal?
only is show from new install?.

I do the update from liveUSB and updating ZFSRoot properly.
1.jpg


Changes after release 11.0.0.4.4141:
Full Root-On-ZFS now supports upgrades over webgui.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1143
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#3

Post by JoseMR »

raulfg3 wrote:
17 Apr 2017 18:37
hello, I upgrade 4141 Full ZFSRoot to latest 4195 and understand that a new menu to update next releases from webGUI were added, but still do not appear.

Is normal?
only is show from new install?.
Full Root-On-ZFS now supports upgrades over webgui.

Hi raul, provably the old web bits are still cached, you have to logoff/clear browser cache then login back.

Regards
System: FreeBSD 12 RootOnZFS Mirror, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
XigmaNAS RootOnZFS
Addons at GitHub
BastilleBSD
Boot Environments Intro
Resources Home Page

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 5117
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#4

Post by raulfg3 »

ok, you are right is a cache problem ( I'm sure that push "Ctrl-F5" on Firefox to flush cache first time), but this time works as expected.

Thanks a lot:
4.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

HP T510

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1143
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#5

Post by JoseMR »

raulfg3 wrote:
17 Apr 2017 23:21
ok, you are right is a cache problem ( I'm sure that push "Ctrl-F5" on Firefox to flush cache first time), but this time works as expected.

Thanks raul for confirming, I also have the same cache issue here(either Embedded or Full), were I am completely unable to fully clear FireFox cache other than logoff/login back, or simply close/re-open the the browser.

Regards
System: FreeBSD 12 RootOnZFS Mirror, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
XigmaNAS RootOnZFS
Addons at GitHub
BastilleBSD
Boot Environments Intro
Resources Home Page

Onichan
Advanced User
Advanced User
Posts: 240
Joined: 04 Jul 2012 21:41
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#6

Post by Onichan »

Since upgrading Samba is crashing quite often.

Code: Select all

Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: refusing to dump core
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: unable to change to %N.core
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: [2017/04/21 23:58:21.164865, 0] ../source3/lib/dumpcore.c:310(dump_core)
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #6 0x801cc9b55 <pthread_create+0x925> at /lib/libthr.so.3
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #5 0x806b1d6f5 <pthreadpool_add_job+0x315> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #4 0x806b1e087 <pthreadpool_tevent_job_send+0x207> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #3 0x805502171 <_talloc_get_type_abort+0x161> at /usr/local/lib/libtalloc.so.2
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #2 0x802109a1d <smb_panic+0x13d> at /usr/local/lib/libsamba-util.so.0
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #1 0x8042552c2 <smb_panic_s3+0x52> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: #0 0x8042553d8 <log_stack_trace+0x28> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: BACKTRACE: 7 stack frames:
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: [2017/04/21 23:58:21.164792, 0] ../source3/lib/util.c:902(log_stack_trace)
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: PANIC (pid 88454): Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: [2017/04/21 23:58:21.164001, 0] ../source3/lib/util.c:791(smb_panic_s3)
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 21 23:58:21	nas	smbd[88454]: [2017/04/21 23:58:21.163801, 0] ../source3/lib/popt_common.c:67(popt_s3_talloc_log_fn)
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: refusing to dump core
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: unable to change to %N.core
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: [2017/04/19 02:52:15.823565, 0] ../source3/lib/dumpcore.c:310(dump_core)
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #6 0x801cc9b55 <pthread_create+0x925> at /lib/libthr.so.3
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #5 0x806b1d6f5 <pthreadpool_add_job+0x315> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #4 0x806b1e087 <pthreadpool_tevent_job_send+0x207> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #3 0x805502171 <_talloc_get_type_abort+0x161> at /usr/local/lib/libtalloc.so.2
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #2 0x802109a1d <smb_panic+0x13d> at /usr/local/lib/libsamba-util.so.0
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #1 0x8042552c2 <smb_panic_s3+0x52> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: #0 0x8042553d8 <log_stack_trace+0x28> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: BACKTRACE: 7 stack frames:
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: [2017/04/19 02:52:15.823231, 0] ../source3/lib/util.c:902(log_stack_trace)
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: PANIC (pid 75549): Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: [2017/04/19 02:52:15.821957, 0] ../source3/lib/util.c:791(smb_panic_s3)
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 19 02:52:15	nas	smbd[75549]: [2017/04/19 02:52:15.821449, 0] ../source3/lib/popt_common.c:67(popt_s3_talloc_log_fn)
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: refusing to dump core
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: unable to change to %N.core
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: [2017/04/18 19:14:31.327696, 0] ../source3/lib/dumpcore.c:310(dump_core)
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #6 0x801cc9b55 <pthread_create+0x925> at /lib/libthr.so.3
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #5 0x806b1d6f5 <pthreadpool_add_job+0x315> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #4 0x806b1e087 <pthreadpool_tevent_job_send+0x207> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #3 0x805502171 <_talloc_get_type_abort+0x161> at /usr/local/lib/libtalloc.so.2
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #2 0x802109a1d <smb_panic+0x13d> at /usr/local/lib/libsamba-util.so.0
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #1 0x8042552c2 <smb_panic_s3+0x52> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: #0 0x8042553d8 <log_stack_trace+0x28> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: BACKTRACE: 7 stack frames:
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: [2017/04/18 19:14:31.327618, 0] ../source3/lib/util.c:902(log_stack_trace)
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: PANIC (pid 7253): Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: [2017/04/18 19:14:31.326769, 0] ../source3/lib/util.c:791(smb_panic_s3)
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 18 19:14:31	nas	smbd[7253]: [2017/04/18 19:14:31.326718, 0] ../source3/lib/popt_common.c:67(popt_s3_talloc_log_fn)
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: refusing to dump core
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: unable to change to %N.core
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: [2017/04/17 18:57:20.525780, 0] ../source3/lib/dumpcore.c:310(dump_core)
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #6 0x801cc9b55 <pthread_create+0x925> at /lib/libthr.so.3
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #5 0x806b1d6f5 <pthreadpool_add_job+0x315> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #4 0x806b1e087 <pthreadpool_tevent_job_send+0x207> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #3 0x805502171 <_talloc_get_type_abort+0x161> at /usr/local/lib/libtalloc.so.2
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #2 0x802109a1d <smb_panic+0x13d> at /usr/local/lib/libsamba-util.so.0
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #1 0x8042552c2 <smb_panic_s3+0x52> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: #0 0x8042553d8 <log_stack_trace+0x28> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: BACKTRACE: 7 stack frames:
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: [2017/04/17 18:57:20.525636, 0] ../source3/lib/util.c:902(log_stack_trace)
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: PANIC (pid 35248): Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: [2017/04/17 18:57:20.524629, 0] ../source3/lib/util.c:791(smb_panic_s3)
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 17 18:57:20	nas	smbd[35248]: [2017/04/17 18:57:20.524286, 0] ../source3/lib/popt_common.c:67(popt_s3_talloc_log_fn)
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: refusing to dump core
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: unable to change to %N.core
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: [2017/04/16 15:37:44.292610, 0] ../source3/lib/dumpcore.c:310(dump_core)
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #6 0x801cc9b55 <pthread_create+0x925> at /lib/libthr.so.3
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #5 0x806b1d6f5 <pthreadpool_add_job+0x315> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #4 0x806b1e087 <pthreadpool_tevent_job_send+0x207> at /usr/local/lib/samba/libmessages-dgm-samba4.so
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #3 0x805502171 <_talloc_get_type_abort+0x161> at /usr/local/lib/libtalloc.so.2
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #2 0x802109a1d <smb_panic+0x13d> at /usr/local/lib/libsamba-util.so.0
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #1 0x8042552c2 <smb_panic_s3+0x52> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: #0 0x8042553d8 <log_stack_trace+0x28> at /usr/local/lib/libsmbconf.so.0
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: BACKTRACE: 7 stack frames:
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: [2017/04/16 15:37:44.292493, 0] ../source3/lib/util.c:902(log_stack_trace)
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: PANIC (pid 6554): Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: [2017/04/16 15:37:44.291157, 0] ../source3/lib/util.c:791(smb_panic_s3)
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: Bad talloc magic value - wrong talloc version used/mixed
Apr 16 15:37:44	nas	smbd[6554]: [2017/04/16 15:37:44.290675, 0] ../source3/lib/popt_common.c:67(popt_s3_talloc_log_fn)

Googling wasn't very helpful. One thread did mention updating libtalloc2 fixed it for them.

netware5
experienced User
experienced User
Posts: 136
Joined: 31 Jan 2017 21:39
Location: Sofia, BULGARIA
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#7

Post by netware5 »

Attempt to upgrade from 4067 to 4195 - it happened again - after embedded upgrade using web interface the server didn't reboot. The same as explained in my post regarding previous upgrade: viewtopic.php?f=78&t=12243#p76689.

In fact my last three upgrades (from 3948 to 4029, from 4029 to 4067 and from 4067 to 4195) using web interface failed. The symptoms are the same - the following message appeared on the console: "OS halted, press any key to reboot", but pressing any key didn't work. I was forced to press the power button to resolve the issue. Fresh install using LiveUSB has been successful.
XigmaNAS 12.1.0.4 - Ingva (rev.7542) embedded on HP Proliant Microserver Gen8, Xeon E3-1265L, 16 GB ECC, 2x4TB WD Red ZFS Mirror

taffeys
Starter
Starter
Posts: 35
Joined: 13 Nov 2013 21:09
Location: San Diego, California USA
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#8

Post by taffeys »

Attempt to upgrade from 4067 to 4195 - it happened again - after embedded upgrade using web interface the server didn't reboot. The same as explained in my post regarding previous upgrade: viewtopic.php?f=78&t=12243#p76689.

In fact my last three upgrades (from 3948 to 4029, from 4029 to 4067 and from 4067 to 4195) using web interface failed. The symptoms are the same - the following message appeared on the console: "OS halted, press any key to reboot", but pressing any key didn't work. I was forced to press the power button to resolve the issue. Fresh install using LiveUSB has been successful.
Yeah, the exact same thing has been happening to me quite frequently on one of my servers. I have given up on 11.0 embedded on a usb dongle as I can't trust a remote upgrade to complete. I paid dearly for SLC usb sticks and I know they aren't the problem. So I am building a new main server on current "real" server hardware that will be a Full RootOnZFS install on a single or mirrored pair of 20GB SSDs. I hope you are able to resolve your issues. Good luck.
*Dell PowerEdge T20, Xeon E3-1286L v3 3.2GHz (4.0GHz Turbo) 65W TDP, 32GB DDR3L-1600 ECC RAM, Dell 80 PLUS Gold 365W PSU, Intel I350-T2 2-port NIC, LSI 9211-8i HBA ("IT" mode), 7 x 4TB Seagate NAS HDD (ZFS raid Z3 data), 1 x Samsung 850 PRO 256GB SSD L2ARC.
*ASRock Rack E3C226D21 Mini-ITX, Xeon E3-1275L v3 2.7GHz (3.9GHz Turbo) 45W TDP, Noctua NH-L9i CPU cooler, 16GB DDR3L-1600 ECC RAM, picoPSU-160-XT, CFI A6039 NAS Server Mini-ITX Case, 5 x 4TB Seagate NAS HDD (ZFS raid Z1 data), 1 x Samsung 850 PRO 256GB SSD L2ARC.

igr4free
experienced User
experienced User
Posts: 97
Joined: 19 Dec 2016 15:12
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#9

Post by igr4free »

JoseMR wrote:
17 Apr 2017 22:52
raulfg3 wrote:
17 Apr 2017 18:37
hello, I upgrade 4141 Full ZFSRoot to latest 4195 and understand that a new menu to update next releases from webGUI were added, but still do not appear.

Is normal?
only is show from new install?.
Full Root-On-ZFS now supports upgrades over webgui.

Hi raul, provably the old web bits are still cached, you have to logoff/clear browser cache then login back.

Regards
Hi Jose,

I have the same problem but it has not been fixed by clear browser cache. Any idea?

In my other full install (11.0.0.4.3460) never see this firmware update. and now I upgrade this to 4195

thanks!
XigmaNAS 12.1.0.4.7542 released (FreeBSD 12.1-RELEASE-P3) RootOnZFS (mirror disk)
HPE Proliant Microserver Gen8 / CPU: E3-1265L V2 @ 2.50GHz / Mem: 16GB DDR3 ECC / Storage: IBM ServerRaid m1015, 4x 1TB HITACHI RaidZ1, 2x 1TB HITACHI Stripe, OS Disk: 2x 80GB INTEL SSD

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1143
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#10

Post by JoseMR »

igr4free wrote:
28 Apr 2017 17:56
JoseMR wrote:
17 Apr 2017 22:52
raulfg3 wrote:
17 Apr 2017 18:37
hello, I upgrade 4141 Full ZFSRoot to latest 4195 and understand that a new menu to update next releases from webGUI were added, but still do not appear.

Is normal?
only is show from new install?.
Full Root-On-ZFS now supports upgrades over webgui.

Hi raul, provably the old web bits are still cached, you have to logoff/clear browser cache then login back.

Regards
Hi Jose,

I have the same problem but it has not been fixed by clear browser cache. Any idea?

In my other full install (11.0.0.4.3460) never see this firmware update. and now I upgrade this to 4195

thanks!


Hello, this cache problem after a Live Firmware upgrade is a known issue, also possibly related to select web browsers, the recommended action after such upgrade is to fully clear the affected browser cache, or even re-login to the account, hope this problem will be addressed soon respectively.
In my other full install (11.0.0.4.3460) never see this firmware update. and now I upgrade this to 4195
This new feature is only for NAS4Free RootOnZFS, and recommended for Developers/Advanced users generally already familiarized with ZFS.

Regards
System: FreeBSD 12 RootOnZFS Mirror, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
XigmaNAS RootOnZFS
Addons at GitHub
BastilleBSD
Boot Environments Intro
Resources Home Page

igr4free
experienced User
experienced User
Posts: 97
Joined: 19 Dec 2016 15:12
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#11

Post by igr4free »

JoseMR wrote:
29 Apr 2017 01:16
igr4free wrote:
28 Apr 2017 17:56
JoseMR wrote:
17 Apr 2017 22:52
raulfg3 wrote:
17 Apr 2017 18:37
hello, I upgrade 4141 Full ZFSRoot to latest 4195 and understand that a new menu to update next releases from webGUI were added, but still do not appear.

Is normal?
only is show from new install?.
Full Root-On-ZFS now supports upgrades over webgui.

Hi raul, provably the old web bits are still cached, you have to logoff/clear browser cache then login back.

Regards
Hi Jose,

I have the same problem but it has not been fixed by clear browser cache. Any idea?

In my other full install (11.0.0.4.3460) never see this firmware update. and now I upgrade this to 4195

thanks!


Hello, this cache problem after a Live Firmware upgrade is a known issue, also possibly related to select web browsers, the recommended action after such upgrade is to fully clear the affected browser cache, or even re-login to the account, hope this problem will be addressed soon respectively.
In my other full install (11.0.0.4.3460) never see this firmware update. and now I upgrade this to 4195
This new feature is only for NAS4Free RootOnZFS, and recommended for Developers/Advanced users generally already familiarized with ZFS.

Regards
ok!! many thanks JoseMR!
XigmaNAS 12.1.0.4.7542 released (FreeBSD 12.1-RELEASE-P3) RootOnZFS (mirror disk)
HPE Proliant Microserver Gen8 / CPU: E3-1265L V2 @ 2.50GHz / Mem: 16GB DDR3 ECC / Storage: IBM ServerRaid m1015, 4x 1TB HITACHI RaidZ1, 2x 1TB HITACHI Stripe, OS Disk: 2x 80GB INTEL SSD

User avatar
alexey123
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: 19 Aug 2012 08:22
Location: Israel, Karmiel
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#12

Post by alexey123 »

I continue with ipv6
It partially work when ipv6 address defined as auto
But now gui not accessable over ipv6, browser wrote this site cannot be reached
I check

Code: Select all

nas4free: ~# sockstat | grep lighttpd
root     lighttpd   2856  4  tcp4   10.0.0.250:80         *:*
root     lighttpd   2856  5  dgram  -> /var/run/logpriv
root     lighttpd   2856  9  tcp4   10.0.0.250:80         10.0.0.68:52729
root     lighttpd   2507  4  tcp4   *:8080                *:*
root     lighttpd   2507  5  dgram  -> /var/run/logpriv
Socket for lighttpd not open
I check /var/etc/lighttpd.conf

Code: Select all

server.bind = "10.0.0.250"
server.port = "80"
url.access-deny = ( "" )
$HTTP["remoteip"] == "10.0.0.250/24" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "127.0.0.1" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
server.upload-dirs = ( "/var/tmp/ftmp", "/var/tmp" )
server.max-request-size = 524288
Oups!!!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Then I define ipv6 address manually as 2a03:2260:200e::5 / 64 and router as 2a03:2260:200e::1 /64
I have not access to webgui over ip and over ipv6 after reboot
But ssh work
I check

Code: Select all

nas4free: ~# ifconfig re1
re1: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=80099<RXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,LINKSTATE>
        ether 9c:5c:8e:82:99:b8
        inet 10.0.0.250 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        inet6 fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8%re1 prefixlen 64 scopeid 0x2
        nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
I defined ipv6 as 2a03:2260:200e::5 / 64 - it not present
I try check lighttpd

Code: Select all

nas4free: ~# service lighttpd status
lighttpd is not running.
nas4free: ~# service lighttpd start
Starting lighttpd.
2017-05-02 00:56:57: (network.c.464) can't bind to port: 2a03:2260:200e::5 80 Can't assign requested address
/etc/rc.d/lighttpd: WARNING: failed to start lighttpd
Ok, I set inet manually and start lighttpd

Code: Select all

nas4free: ~# ifconfig re1 inet6 2a03:2260:200e::5/64
nas4free: ~# service lighttpd start
Starting lighttpd.
OK, I have access over ip, but not have ipv6
Address http://[fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8]/ cannot be reached, address http://[2a03:2260:200e::5]/ 403 forbidden

Sockstat

Code: Select all

nas4free: ~# sockstat | grep lighttpd
root     lighttpd   3409  4  tcp4   10.0.0.250:80         *:*
root     lighttpd   3409  5  tcp6   2a03:2260:200e::5:80  *:*
root     lighttpd   3409  6  dgram  -> /var/run/logpriv
root     lighttpd   3409  10 tcp4   10.0.0.250:80         10.0.0.68:53086
root     lighttpd   2510  4  tcp4   *:8080                *:*
root     lighttpd   2510  5  dgram  -> /var/run/logpriv
Ifconfig

Code: Select all

nas4free: ~# ifconfig re1
re1: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=80099<RXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,LINKSTATE>
        ether 9c:5c:8e:82:99:b8
        inet 10.0.0.250 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        inet6 fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8%re1 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet6 2a03:2260:200e::5 prefixlen 64
        nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
/var/etc/lighttpd.conf - part of sockets

Code: Select all

server.bind = "10.0.0.250"
server.port = "80"
$SERVER["socket"] == "[2a03:2260:200e::5]:80" { }
url.access-deny = ( "" )
$HTTP["remoteip"] == "10.0.0.250/24" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "2a03:2260:200e::5/64" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "127.0.0.1" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "::1" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
server.upload-dirs = ( "/var/tmp/ftmp", "/var/tmp" )
server.max-request-size = 524288
Home12.1.0.4 - Ingva (revision 7091)/ x64-embedded on AMD A8-7600 Radeon R7 A88XM-PLUS/ 16G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600
Lab 12.1.0.4 - Ingva (revision 7091) /x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30GHz / H61M-DS2 / 4G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600

User avatar
ms49434
Developer
Developer
Posts: 950
Joined: 03 Sep 2015 18:49
Location: Neuenkirchen-Vörden, Germany - GMT+1
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#13

Post by ms49434 »

alexey123 wrote:
02 May 2017 00:21
I continue with ipv6
It partially work when ipv6 address defined as auto
But now gui not accessable over ipv6, browser wrote this site cannot be reached
I check

Code: Select all

nas4free: ~# sockstat | grep lighttpd
root     lighttpd   2856  4  tcp4   10.0.0.250:80         *:*
root     lighttpd   2856  5  dgram  -> /var/run/logpriv
root     lighttpd   2856  9  tcp4   10.0.0.250:80         10.0.0.68:52729
root     lighttpd   2507  4  tcp4   *:8080                *:*
root     lighttpd   2507  5  dgram  -> /var/run/logpriv
Socket for lighttpd not open
I check /var/etc/lighttpd.conf

Code: Select all

server.bind = "10.0.0.250"
server.port = "80"
url.access-deny = ( "" )
$HTTP["remoteip"] == "10.0.0.250/24" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "127.0.0.1" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
server.upload-dirs = ( "/var/tmp/ftmp", "/var/tmp" )
server.max-request-size = 524288
Oups!!!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Then I define ipv6 address manually as 2a03:2260:200e::5 / 64 and router as 2a03:2260:200e::1 /64
I have not access to webgui over ip and over ipv6 after reboot
But ssh work
I check

Code: Select all

nas4free: ~# ifconfig re1
re1: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=80099<RXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,LINKSTATE>
        ether 9c:5c:8e:82:99:b8
        inet 10.0.0.250 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        inet6 fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8%re1 prefixlen 64 scopeid 0x2
        nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
I defined ipv6 as 2a03:2260:200e::5 / 64 - it not present
I try check lighttpd

Code: Select all

nas4free: ~# service lighttpd status
lighttpd is not running.
nas4free: ~# service lighttpd start
Starting lighttpd.
2017-05-02 00:56:57: (network.c.464) can't bind to port: 2a03:2260:200e::5 80 Can't assign requested address
/etc/rc.d/lighttpd: WARNING: failed to start lighttpd
Ok, I set inet manually and start lighttpd

Code: Select all

nas4free: ~# ifconfig re1 inet6 2a03:2260:200e::5/64
nas4free: ~# service lighttpd start
Starting lighttpd.
OK, I have access over ip, but not have ipv6
Address http://[fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8]/ cannot be reached, address http://[2a03:2260:200e::5]/ 403 forbidden

Sockstat

Code: Select all

nas4free: ~# sockstat | grep lighttpd
root     lighttpd   3409  4  tcp4   10.0.0.250:80         *:*
root     lighttpd   3409  5  tcp6   2a03:2260:200e::5:80  *:*
root     lighttpd   3409  6  dgram  -> /var/run/logpriv
root     lighttpd   3409  10 tcp4   10.0.0.250:80         10.0.0.68:53086
root     lighttpd   2510  4  tcp4   *:8080                *:*
root     lighttpd   2510  5  dgram  -> /var/run/logpriv
Ifconfig

Code: Select all

nas4free: ~# ifconfig re1
re1: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=80099<RXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,LINKSTATE>
        ether 9c:5c:8e:82:99:b8
        inet 10.0.0.250 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
        inet6 fe80::9e5c:8eff:fe82:99b8%re1 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet6 2a03:2260:200e::5 prefixlen 64
        nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
/var/etc/lighttpd.conf - part of sockets

Code: Select all

server.bind = "10.0.0.250"
server.port = "80"
$SERVER["socket"] == "[2a03:2260:200e::5]:80" { }
url.access-deny = ( "" )
$HTTP["remoteip"] == "10.0.0.250/24" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "2a03:2260:200e::5/64" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "127.0.0.1" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
$HTTP["remoteip"] == "::1" {
	url.access-deny = ( "~", ".inc", ".htpasswd" )
}
server.upload-dirs = ( "/var/tmp/ftmp", "/var/tmp" )
server.max-request-size = 524288
sounds like you have a modified Hosts Allow (System > General) and forgotten to add the IPv6 address range.
1) XigmaNAS 12.1.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U3, 22GB out of 32GB ECC RAM, LSI 9300-8i IT mode in passthrough mode. Pool 1: 2x HGST 10TB, mirrored, L2ARC: Samsung 850 Pro; Pool 2: 1x Samsung 860 EVO 1TB, SLOG: Samsung SM883, services: Samba AD, CIFS/SMB, ftp, ctld, rsync, syncthing, zfs snapshots.
2) XigmaNAS 12.1.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U3, 8GB out of 32GB ECC RAM, IBM M1215 crossflashed, IT mode, passthrough mode, 2x HGST 10TB , services: rsync.

User avatar
alexey123
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: 19 Aug 2012 08:22
Location: Israel, Karmiel
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.0.0.4.4195 released (FreeBSD 11.0-RELEASE-P9)

#14

Post by alexey123 »

ms49434 wrote:
02 May 2017 09:01
sounds like you have a modified Hosts Allow (System > General) and forgotten to add the IPv6 address range.
You right, when I define hostallow I have access to gui
Image

But NAS4Free have fault at ipv6 - when user define static ipv6, server must:
1 define 2 ipv6 addresses - link-local and user defined
2. I think, need allow lighttpd (webgui) socket on link-local subnet
3. Hosts from local networks must be allowed automatically

Am I right ?
Home12.1.0.4 - Ingva (revision 7091)/ x64-embedded on AMD A8-7600 Radeon R7 A88XM-PLUS/ 16G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600
Lab 12.1.0.4 - Ingva (revision 7091) /x64-embedded on Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30GHz / H61M-DS2 / 4G RAM / UPS Ippon Back Power Pro 600

Post Reply

Return to “Release Builds”