*New 11.3 series Release:
2019-10-19: XigmaNAS 11.3.0.4.7014 - released

*New 12.0 series Release:
2019-10-05: XigmaNAS 12.0.0.4.6928 - released!

*New 11.2 series Release:
2019-09-23: XigmaNAS 11.2.0.4.6881 - released!

We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

Posts only related to Release Builds, all others will be removed!
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
User avatar
zoon01
Developer
Developer
Posts: 768
Joined: 20 Jun 2012 21:06
Location: Netherlands
Contact:
Status: Offline

NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#1

Post by zoon01 » 17 Apr 2018 11:02

The NAS4Free Team is pleased to announce the release of version 11.1.0.4.5403 - Atomics

Download build 11.1.0.4.5403
Please Read always the readme_11.1 file

BUILD 11.1.0.4.5403
Older 11.1 releases pulled offline and no longer supported!

Changes after release 11.1.0.4.5321
===============================
- Upgrade to FreeBSD 11.1-RELEASE-P9.
- Update translations.
- Add UEFI option to zroot.
- Add Boot Environments avail at loader prompt.
- WebGUI code & framework improvements.
- Upgrade zoneinfo to 2018d.
- Upgrade php to 7.2.4.
- Upgrade syncthing to 0.14.46.
- Fix recreation of loader.conf.local after restore.

Note:
- Make a new backup of your system configuration and store this on safe location, the system config.xml has been upgraded!
- Clear your browser's cache to avoid display issues after upgrade when coming from older release like past 11.0 series.

Enjoy!

Regards,
The NAS4Free Team
System specs: XigmaNAS 11.2.0.4 -embedded on Samsung 860 EVO 256GB and Supermicro X10SL7-F w / Bios v3.2, IPMI v.03.84 / CPU E3-1241 v3 @ 3.50GHz - 32GB Crucial DDR3L 1600mhz ECC 1.35v , LSI 2308 on PH20.00.07.00 IT mode, Storage: 5x Western Digital Red (WD30EFRX) raidz

Development system is same system in virtualbox.

jamaroney
Advanced User
Advanced User
Posts: 217
Joined: 13 Aug 2012 17:32
Location: Stroudsburg, PA
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#2

Post by jamaroney » 17 Apr 2018 12:30

Embedded version installed just fine - thanks!

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 4921
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#3

Post by raulfg3 » 17 Apr 2018 14:40

ZFSonRoot & Embeded updated just fine. thanks.
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

provels
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 05 Jan 2014 15:31
Location: Chicago, IL, USA
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#4

Post by provels » 17 Apr 2018 19:16

Embedded upgraded fine on my server, a unit that HP EOL'd in 2006... :D
Great job as always, thanks!
Peder
XigmaNAS 11.3.0.4.7014 Embedded / MiniDLNA and CIFS/SMB only
HP ProLiant DL320 G3 / P4 660 3.6GHz HT / 4GB ECC / 2 x 3TB WD Red, ZFS Mirror / APC Back-UPS BR 800

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1153
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#5

Post by JoseMR » 17 Apr 2018 20:11

NAS4Free RootOnZFS users upgrading prior to version 5403, please READ Here
System: FreeBSD 12 RootOnZFS, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
Addons at GitHub
JoseMRPubServ
Boot Environments Intro

Victek
Starter
Starter
Posts: 43
Joined: 01 Jul 2012 20:23
Location: Barcelona - Spain
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#6

Post by Victek » 17 Apr 2018 23:47

Hello all, embedeed version updated, after two hours and some test works fine.

Thank you for the new release.
Build: XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on Sandisk 64GB SSD. Supermicro X10SLL-F-Bios v3.2- Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1231 v3 @ 3.40GHz - 32GB Crucial DDR3 ECC (CT102472BD160B), LSI 2008-8i IT mode, Storage: 3x Seagate Ironwolf 10TB. Raidz. Enclosure; Fractal Design R6.

User avatar
jerryone
Starter
Starter
Posts: 59
Joined: 22 Sep 2017 21:45
Location: Timisoara
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#7

Post by jerryone » 20 Apr 2018 22:11

Hi, Upgraded just fine.
1) But there is some strange things with my SSD disk is reporting after this upgrade wrong temp. The drive is cold as ice because of the fans.
2) E-mail reporting of high temperatures of the drives i do not recived any other report is coming on e-mail. Thx

Later print screen the right temp!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Dell T610 Xeon x5650 x2 , 192 GB DELL ECC, HBA 9211-8i LSI x2 , 7xHGST-4TB, 2xSamsung 1TB, , 1xKingston 128GB-SSD boot sys
CIFS/SMB, Syncthing, DLNA/UPnP MiniDLNA, BitTorrent, Plex Media Server

User avatar
zoon01
Developer
Developer
Posts: 768
Joined: 20 Jun 2012 21:06
Location: Netherlands
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#8

Post by zoon01 » 20 Apr 2018 22:44

jerryone wrote:
20 Apr 2018 22:11
Hi, Upgraded just fine.
1) But there is some strange things with my SSD disk is reporting after this upgrade wrong temp. The drive is cold as ice because of the fans.
2) E-mail reporting of high temperatures of the drives i do not recived any other report is coming on e-mail. Thx

Later print screen the right temp!
To me the top screenshot Diagnostics > Information > Disks your ssd temp looks fine.
I do agree it looks not good in second screen, but extended gui is not what we created, please contact its creator to update/fix it's code.
System specs: XigmaNAS 11.2.0.4 -embedded on Samsung 860 EVO 256GB and Supermicro X10SL7-F w / Bios v3.2, IPMI v.03.84 / CPU E3-1241 v3 @ 3.50GHz - 32GB Crucial DDR3L 1600mhz ECC 1.35v , LSI 2308 on PH20.00.07.00 IT mode, Storage: 5x Western Digital Red (WD30EFRX) raidz

Development system is same system in virtualbox.

User avatar
jerryone
Starter
Starter
Posts: 59
Joined: 22 Sep 2017 21:45
Location: Timisoara
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#9

Post by jerryone » 20 Apr 2018 22:49

zoon01 wrote:
20 Apr 2018 22:44
jerryone wrote:
20 Apr 2018 22:11
Hi, Upgraded just fine.
1) But there is some strange things with my SSD disk is reporting after this upgrade wrong temp. The drive is cold as ice because of the fans.
2) E-mail reporting of high temperatures of the drives i do not recived any other report is coming on e-mail. Thx

Later print screen the right temp!
To me the top screenshot Diagnostics > Information > Disks looks fine.
the bottom one with extended gui is not what we created, please contact its creator to update/fix it's code.

Thanks for fast replay. I was thinking until this point of this release i didn't have this situation. that why i was looking also in other part of the GUI ! I didn't throw rocks :). For me is good also like this may be in the near future this will be resolved. Thank you for all your great work !
Dell T610 Xeon x5650 x2 , 192 GB DELL ECC, HBA 9211-8i LSI x2 , 7xHGST-4TB, 2xSamsung 1TB, , 1xKingston 128GB-SSD boot sys
CIFS/SMB, Syncthing, DLNA/UPnP MiniDLNA, BitTorrent, Plex Media Server

provels
experienced User
experienced User
Posts: 100
Joined: 05 Jan 2014 15:31
Location: Chicago, IL, USA
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#10

Post by provels » 20 Apr 2018 22:52

jerryone wrote:
20 Apr 2018 22:49
Thanks for fast replay. I was thinking until this point of this release i didn't have this situation. that why i was looking also in other part of the GUI ! I didn't throw rocks :). For me is good also like this may be in the near future this will be resolved. Thank you for all your great work !
Did you disable Extended GUI before upgrading? Anytime I left it enabled, I had trouble. Disable/Upgrade/Enable. HTH
Peder
XigmaNAS 11.3.0.4.7014 Embedded / MiniDLNA and CIFS/SMB only
HP ProLiant DL320 G3 / P4 660 3.6GHz HT / 4GB ECC / 2 x 3TB WD Red, ZFS Mirror / APC Back-UPS BR 800

User avatar
jerryone
Starter
Starter
Posts: 59
Joined: 22 Sep 2017 21:45
Location: Timisoara
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#11

Post by jerryone » 20 Apr 2018 22:55

Yes!!! Every time befor upgrade! Is like a rutine this one
Dell T610 Xeon x5650 x2 , 192 GB DELL ECC, HBA 9211-8i LSI x2 , 7xHGST-4TB, 2xSamsung 1TB, , 1xKingston 128GB-SSD boot sys
CIFS/SMB, Syncthing, DLNA/UPnP MiniDLNA, BitTorrent, Plex Media Server

maarten
Starter
Starter
Posts: 38
Joined: 17 Jul 2012 20:20
Status: Offline

*** Got NAS4Free up and running again ***

#12

Post by maarten » 22 Apr 2018 02:15

Installed everything over again, seems fine now.

*** WARNING *** FINCH USERS DO NOT INSTALL THIS RELEASE !!
Do not install when using Finch jails. Finch won't start with this release. Error that boot disk cannot mount rw. Caused me a lot of trouble.
Last edited by maarten on 23 Apr 2018 00:00, edited 2 times in total.

maarten
Starter
Starter
Posts: 38
Joined: 17 Jul 2012 20:20
Status: Offline

Where can I download previous version (11.1.0.4.5313) ?

#13

Post by maarten » 22 Apr 2018 02:22

Where can I download previous version (11.1.0.4.5313) ? Files seems to have disappeared. Need to downgrade to previous verions since this release has serious bug (Finch jails won't start). Advice to developers: keep previous version available for download, so when new release has bugs, one has option to downgrade.

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1153
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: Where can I download previous version (11.1.0.4.5313) ?

#14

Post by JoseMR » 22 Apr 2018 06:38

maarten wrote:
22 Apr 2018 02:22
Advice to developers: keep previous version available for download, so when new release has bugs, one has option to downgrade.

While your advice makes sense for other reasons, I will disagree on the "new release has bugs", FYI about FINCH project: This project is deprecated / abandoned. and that is not my word, but the author one.

NAS4Free is moving on with latest FreeBSD updates and security patches, hence older/deprecated software may work, or will not work at all in a sudden.

My advise is that the user need to keep a copy of a previous version stored in his/her computer for this same reasons, and is just "common sense", additionally, I recommend to use the standard FreeBSD jails since they will be supported for quite a long time.

Regards
System: FreeBSD 12 RootOnZFS, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
Addons at GitHub
JoseMRPubServ
Boot Environments Intro

maarten
Starter
Starter
Posts: 38
Joined: 17 Jul 2012 20:20
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#15

Post by maarten » 23 Apr 2018 00:00

Thanks, I understand. Everything works again...

wbond
NewUser
NewUser
Posts: 3
Joined: 11 Oct 2015 03:58
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#16

Post by wbond » 03 May 2018 02:24

I ran into an issue while trying to move a Nas4free system to 11.1.0.4.5403. The system has been running 11.1.0.4.5054 embedded for some months and to upgrade I installed 11.1.0.4.5403 to a new USB and decided to try the RootOnZFS option to a stripe of one drive. The install went fine and I was able to boot from the new USB drive with no problem. I restored a backup of the cfg and everything seemed fine except that the iSCSI target service wasn't running. Trying to restart the service didn't work, rebooting made no difference either.

I plugged the old USB drive in and the system booted 11.1.0.no problem and the iSCSI service started normally. The old USB was using the default embedded install with UFS. I then reinstalled 11.1.0.4.5403 to the new USB drive using the default embedded UFS option and after restoring the cfg file everything including iSCSI service came up normally.

Hardware is an HP N54L with 3 WD red 3tb data drives, booting from the internal USB drive. I didn't find much of interest in the logs whenthe iSCSI service wouldn't start except the following:

Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: istgt.c:2805:main: ***ERROR*** istgt_lu_init() failed
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: istgt_lu.c:2168:istgt_lu_init: ***ERROR*** LU1: lu_init_unit() failed
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: istgt_lu.c:2093:istgt_lu_init_unit: ***ERROR*** LU1: lu_disk_init() failed
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: istgt_lu_disk.c: 645:istgt_lu_disk_init: ***ERROR*** LU1: LUN0: open error(errno=2)
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: using host atomic
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: using kqueue
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: normal mode
Apr 30 19:50:40 hpn54l istgt[1976]: istgt version 0.5 (20150713)

If anyone has any idea what may have caused the problem I'd be interested in hearing it. I'm fine running the system on the default embedded install with UFS, so it's not a show stopper for me.

thanks.

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1153
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#17

Post by JoseMR » 03 May 2018 08:54

wbond wrote:
03 May 2018 02:24
I ran into an issue while trying to move a Nas4free system to 11.1.0.4.5403. The system has been running 11.1.0.4.5054 embedded for some months and to upgrade I installed 11.1.0.4.5403 to a new USB and decided to try the RootOnZFS option to a stripe of one drive.
...

Sorry to hear that you encounter issues trying out RootOnZFS, however NAS4Free either Full UFS or ZFS is not designed to run from a USB drive, unless is a branded USB3.0 NAND Flash device, and still non recommended at all for running native installations since write intensive, also the funny USB odd behaviors on some hardware, that said NAS4Free RootOnZFS should be treat as a native FreeBSD install and should be run from HDD/SSD.

Additionally, I've found that NAS4Free WebGUI still cannot fight the disk metadata phenomenons, for example I've installed NAS4Free Embedded, then later installed NAS4Free RootOnZFS and the WebGUI think my ZFS install is UFS lol, even manually destroying the disk from the CLI with "gpart destroy -F adaX", the only way I could get rid from this funny event is to zero-fill the whole disk unfortunately, still looking into this.
EDIT: I've fixed this stale metadata issue by raising the dd count to (16384) during disk cleanups, will be available to next release, sorry inconvenience, I must overlooked.

P.S. I've tested iSCSI Target in latest NAS4Free RootOnZFS and it started and go available as expected:

Code: Select all

May 3 06:30:56	nas4free	root: zfs create -o checksum=on -o compression=on -o dedup=off -o logbias=latency -o primarycache=all -o secondarycache=all -o sync=standard -o volblocksize=8K -o volmode=default -V 1G 'zroot/zvol'
May 3 06:33:36	nas4free	istgt[3048]: istgt version 0.5 (20150713)
May 3 06:33:36	nas4free	istgt[3048]: normal mode
May 3 06:33:36	nas4free	istgt[3048]: using kqueue
May 3 06:33:36	nas4free	istgt[3048]: using host atomic
May 3 06:33:36	nas4free	root: iscsi_target service started
System: FreeBSD 12 RootOnZFS, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
Addons at GitHub
JoseMRPubServ
Boot Environments Intro

arghdubya
NewUser
NewUser
Posts: 9
Joined: 05 May 2018 02:31
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#18

Post by arghdubya » 05 May 2018 03:14

Test install to generate Headless for RootonZFS using Dell OptiPlex 380 fails...

Embedded install on HD worked fine. (UFS)

With Advanced ZFS Installer (RootonZFS) I get a prompt for Install Media Source location after warning on erasing ada0
--typing da0 doesn't help. It flashes:
Mounting CD/USB Drive
Mounting LiveUSB Drive
and returns to Select Install Media Source.
(using defaults and choosing Stripe (one 3tb drive))
1: N40L 4gb [(6) int 2tb +esata mediasonic (4) 2tb] 20tb's in Z2 , Marvel based eSata, boot on USB and SSD ARC 11.2.0.4 - Omnius (revision 6177)
2: Noontec (J1800 based) 4gb 2bay NAS with 1tb mirror, dedup on, rev5074
3: UNAS 4bay Intel DH61DL 8gb, Marvel MiniPCIe AHCI, SDD boot root-on-ZFS , (6) 2-tb-3tb in Z1 (10tb total currently) 11.2.0.4 - Omnius (revision 6177)
& 4 QNAPs, 1 Synology, MS Home Server 2008 HP EX495, Vsphere 6.7, Win Server 2016 AD

User avatar
ernie
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 1416
Joined: 26 Aug 2012 19:09
Location: France - Val d'Oise
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#19

Post by ernie » 05 May 2018 10:15

Hello
Are they always issues with extensions as nas4free version is now on a new version of php ?
I am thinking to:
- OBI
- Plex
- btsync
- extended Gui

Thanks
NAS 1&2:
System: GA-6LXGH(BIOS: R01 04/30/2014) / 16 Go ECC
XigmaNAS 12.0.0.4.6766 embedded
NAS1: Xeon E3 1241@3.5GHz, 4HDD@2To/raidz2 (WD red), 3HDD@300Go/sas/raidz1 (Hitachi), 1SSD cache, Zlog on sas mirror
NAS2: G3220@3GHz, 3HDD@2To/raidz1 (Seagate), 1SSD cache, 1HDD@300Go/UFS
UPS: APC Back-UPS RS 900G
Case : Fractal Design XL R2

Extensions & services:
NAS1: OBI (Plex, extendedGUI, BTSync, zrep, rclone), nfs, UPS,
NAS2: OBI (extendedGUI, zrep (backup mode))

loozhengyuan
Starter
Starter
Posts: 40
Joined: 06 Dec 2012 18:25
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#20

Post by loozhengyuan » 06 May 2018 17:15

I'm running nas4free virtualised and having some errors with RRD graphs in the logs:

Code: Select all

May 6 23:05:05	root: ERROR: /mnt/data/system/rrd/cpu_freq.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Cannot convert '' to float
May 6 23:05:05	root: ERROR: /mnt/data/system/rrd/cpu_temp.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Cannot convert '' to float
This happens every 10mins. I have another setup running on baremetal and that works fine, so i'm wondering if a virtualised CPU has to do with this error output?

User avatar
crest
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 873
Joined: 02 Jul 2012 22:25
Location: Vienna, Austria - GMT+1
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#21

Post by crest » 07 May 2018 08:23

Hello ernie,
ernie wrote:
05 May 2018 10:15
Hello
Are they always issues with extensions as nas4free version is now on a new version of php ?
I am thinking to:
- OBI
- Plex
- btsync
- extended Gui

Thanks
No, the above mentioned extensions had no issues with PHP 7.2 (see also here https://nas4free.org/forums/viewtopic.p ... 189#p69900).
The only one which is bhyve has problems -> https://nas4free.org/forums/viewtopic.p ... 632#p84632

Regards
crest
NAS1: 11.2.0.4 - Omnius (Revision 6766) x64-embedded; MSI 760GM-P23; AMD Athlon(tm) II X2 250 7.58GiB RAM
NAS2: 11.2.0.4 - Omnius (Revision 6766) x64-embedded; MSI MS-7369; AMD Sempron(tm) LE-1250 8022MiB RAM
UPS: APC Back-UPS ES 550G
Extensions: OneButtonInstaller, Extended GUI, NextOwnCloud, BitTorrent Sync, Syncthing, Downloady, Midnight Commander, NCDU, MySQL, Rclone, Themes:

User avatar
crest
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 873
Joined: 02 Jul 2012 22:25
Location: Vienna, Austria - GMT+1
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#22

Post by crest » 07 May 2018 09:33

Hello loozhengyuan,
loozhengyuan wrote:
06 May 2018 17:15
I'm running nas4free virtualised and having some errors with RRD graphs in the logs:

Code: Select all

May 6 23:05:05	root: ERROR: /mnt/data/system/rrd/cpu_freq.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Cannot convert '' to float
May 6 23:05:05	root: ERROR: /mnt/data/system/rrd/cpu_temp.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Cannot convert '' to float
This happens every 10mins. I have another setup running on baremetal and that works fine, so i'm wondering if a virtualised CPU has to do with this error output?
On virtualised systems most likely Freebsd don't recongnize the CPU frequency and temperature, you can try the following commands

Code: Select all

sysctl -n dev.cpu.0.freq
sysctl -q -n dev.cpu.0.temperature
and I assume they will return no results.

Regards
crest
NAS1: 11.2.0.4 - Omnius (Revision 6766) x64-embedded; MSI 760GM-P23; AMD Athlon(tm) II X2 250 7.58GiB RAM
NAS2: 11.2.0.4 - Omnius (Revision 6766) x64-embedded; MSI MS-7369; AMD Sempron(tm) LE-1250 8022MiB RAM
UPS: APC Back-UPS ES 550G
Extensions: OneButtonInstaller, Extended GUI, NextOwnCloud, BitTorrent Sync, Syncthing, Downloady, Midnight Commander, NCDU, MySQL, Rclone, Themes:

loozhengyuan
Starter
Starter
Posts: 40
Joined: 06 Dec 2012 18:25
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#23

Post by loozhengyuan » 07 May 2018 10:33

crest wrote:
07 May 2018 09:33
Hello loozhengyuan,
loozhengyuan wrote:
06 May 2018 17:15
I'm running nas4free virtualised and having some errors with RRD graphs in the logs:

Code: Select all

May 6 23:05:05	root: ERROR: /mnt/data/system/rrd/cpu_freq.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Cannot convert '' to float
May 6 23:05:05	root: ERROR: /mnt/data/system/rrd/cpu_temp.rrd: Function update_pdp_prep, case DST_GAUGE - Cannot convert '' to float
This happens every 10mins. I have another setup running on baremetal and that works fine, so i'm wondering if a virtualised CPU has to do with this error output?
On virtualised systems most likely Freebsd don't recongnize the CPU frequency and temperature, you can try the following commands

Code: Select all

sysctl -n dev.cpu.0.freq
sysctl -q -n dev.cpu.0.temperature
and I assume they will return no results.

Regards
crest
Ah, alright so it was indeed being virtualised that caused the problem. :D

loozhengyuan
Starter
Starter
Posts: 40
Joined: 06 Dec 2012 18:25
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#24

Post by loozhengyuan » 07 May 2018 10:37

I also realised that whenever I synchronise my ZFS config, the 'Show Used/Avail' option that I checked goes away. Is it designed like that or is this a bug?

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 4921
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#25

Post by raulfg3 » 07 May 2018 13:42

loozhengyuan wrote:
07 May 2018 10:37
I also realised that whenever I synchronise my ZFS config, the 'Show Used/Avail' option that I checked goes away. Is it designed like that or is this a bug?
not sure, can you clear your explorer cache to be sure?

Control+F5
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

User avatar
ms49434
Developer
Developer
Posts: 720
Joined: 03 Sep 2015 18:49
Location: Neuenkirchen-Vörden, Germany - GMT+1
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#26

Post by ms49434 » 07 May 2018 14:40

loozhengyuan wrote:
07 May 2018 10:37
I also realised that whenever I synchronise my ZFS config, the 'Show Used/Avail' option that I checked goes away. Is it designed like that or is this a bug?
You found a bug.
1) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 22GB out of 32GB ECC RAM, LSI 9300-8i IT mode in passthrough mode. Pool 1: 2x HGST 10TB, mirrored, SLOG: Samsung 850 Pro, L2ARC: Samsung 850 Pro, Pool 2: 1x Samsung 860 EVO 1TB , services: Samba AD, CIFS/SMB, ftp, ctld, rsync, syncthing, zfs snapshots.
2) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 8GB out of 32GB ECC RAM, IBM M1215 crossflashed, IT mode, passthrough mode, 2x HGST 10TB , services: rsync.

User avatar
ernie
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 1416
Joined: 26 Aug 2012 19:09
Location: France - Val d'Oise
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#27

Post by ernie » 07 May 2018 18:56

crest wrote:
07 May 2018 08:23
Hello ernie,
ernie wrote:
05 May 2018 10:15
Hello
Are they always issues with extensions as nas4free version is now on a new version of php ?
I am thinking to:
- OBI
- Plex
- btsync
- extended Gui

Thanks
No, the above mentioned extensions had no issues with PHP 7.2 (see also here https://nas4free.org/forums/viewtopic.p ... 189#p69900).
The only one which is bhyve has problems -> https://nas4free.org/forums/viewtopic.p ... 632#p84632

Regards
crest
Thanks Crest
NAS 1&2:
System: GA-6LXGH(BIOS: R01 04/30/2014) / 16 Go ECC
XigmaNAS 12.0.0.4.6766 embedded
NAS1: Xeon E3 1241@3.5GHz, 4HDD@2To/raidz2 (WD red), 3HDD@300Go/sas/raidz1 (Hitachi), 1SSD cache, Zlog on sas mirror
NAS2: G3220@3GHz, 3HDD@2To/raidz1 (Seagate), 1SSD cache, 1HDD@300Go/UFS
UPS: APC Back-UPS RS 900G
Case : Fractal Design XL R2

Extensions & services:
NAS1: OBI (Plex, extendedGUI, BTSync, zrep, rclone), nfs, UPS,
NAS2: OBI (extendedGUI, zrep (backup mode))

User avatar
JoseMR
Hardware & Software Guru
Hardware & Software Guru
Posts: 1153
Joined: 16 Apr 2014 04:15
Location: PR
Contact:
Status: Offline

Re: NAS4Free 11.1.0.4.5403 released (FreeBSD 11.1-RELEASE-P9)

#28

Post by JoseMR » 09 May 2018 17:29

arghdubya wrote:
05 May 2018 03:14
Test install to generate Headless for RootonZFS using Dell OptiPlex 380 fails...

Embedded install on HD worked fine. (UFS)

With Advanced ZFS Installer (RootonZFS) I get a prompt for Install Media Source location after warning on erasing ada0
--typing da0 doesn't help. It flashes:
Mounting CD/USB Drive
Mounting LiveUSB Drive
and returns to Select Install Media Source.
(using defaults and choosing Stripe (one 3tb drive))

Hello sorry late, thanks for posting this issue on Dell OptiPlex 380, this may be caused due failure to read the media labels correctly on your system, please can you post output for "glabel list" and "glabel status" after booting LiveMedia?

Regards
System: FreeBSD 12 RootOnZFS, MB: Supermicro X8SI6-F, Xeon X3450, 16GB DDR3 ECC RDIMMs.
Addons at GitHub
JoseMRPubServ
Boot Environments Intro

Post Reply

Return to “Release Builds”