*New 11.3 series Release:
2019-10-05: XigmaNAS 11.3.0.4.6928 - released, 11.2 series are soon unsupported!

*New 12.0 series Release:
2019-10-05: XigmaNAS 12.0.0.4.6928 - released!

*New 11.2 series Release:
2019-09-23: XigmaNAS 11.2.0.4.6881 - released!

We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

Raid1 kérdés

Hungarian community

Moderator: kkd

Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
hhx
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 16 Nov 2013 20:31
Status: Offline

Raid1 kérdés

#1

Post by hhx » 16 Nov 2013 20:39

Sziasztok!

A következő héten végre elindítom a saját házi szerveremet. Egyelőre egy WD Blue 500GB-os IDE merevlemez lesz benne, valamint egy WD Red 2TB Sata hdd. Karácsonykor tervezek még egy 2 TB-os Red-et venni, hogy Raid1-ben menjenek.

A kérdésem a következő lenne: Lehetséges, hogy a Raid1-et később hozzam létre anélkül, hogy a mostani merevlemezt formázzam?

Bárkinek van tapasztalata, vagy ötlete az kérem ossza meg velem! :)

Üdv.
hhx
• Gigabyte 790XT-UD4P • AMD Athlon II 245e 45W • 8GB (2 x 2GB, 1 x 4GB) Kingston DDR3 1600MHz • Cooler Master 690 • WD Red 2 x 2TB mirror• Enermax PRO82+ 425W • Intel® Gigabit CT Desktop Adapter • APC Back-UPS 650VA USB •

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#2

Post by kkd » 16 Nov 2013 21:32

Szia

ha lehet is, nem tanácsos. Ilyen művelet előtt célszerű biztonsági másolatot készíteni, ahhoz meg úgyis kellene még 1 hdd.
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#3

Post by kkd » 16 Nov 2013 21:51

Készíts beackup-ot, majd
GUI:
Lemezek ZFS Tárolók Viruális eszközök alatt tudod hozzáadni GUI-ból

SSH-n:
zpool create -m /data data /dev/sda
zpool attach data /dev/sda /dev/sdb
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

hhx
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 16 Nov 2013 20:31
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#4

Post by hhx » 16 Nov 2013 23:39

Először is köszönöm a gyors reakciót! :)

Szeretném azt megspórolni, hogy le kelljen menteni a dolgok. Egyelőre sajnos csak 1 darab WD Red-et tudok venni, később bővíteném folyamatosan. 6-8TB lenne a cél, és a redundancia természetesen. Hát maradok annál, hogy nem pakolom tele decemberig, aztán minél előbb megpróbálom beszerezni a második meghajtót is, hogy könnyebb dolgom legyen a backuppal. :)

Software Raid1-et vagy ZFS raid1-et érdemesebb egyébként?
• Gigabyte 790XT-UD4P • AMD Athlon II 245e 45W • 8GB (2 x 2GB, 1 x 4GB) Kingston DDR3 1600MHz • Cooler Master 690 • WD Red 2 x 2TB mirror• Enermax PRO82+ 425W • Intel® Gigabit CT Desktop Adapter • APC Back-UPS 650VA USB •

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#5

Post by kkd » 17 Nov 2013 06:52

ZFS mirror van nekem 3 gépen is. NE raid5-öt használj, avval sok gond van!

ha kevés a helyed, gmail drive vagy dropbox elég nagy helyet ad már, közel 100GB-ot könnyen össze lehet hozni a felhőben. persze ez felhős annak hátrányaival. esetleg ideiglenes backup-ra jó lehet.
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

hhx
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 16 Nov 2013 20:31
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#6

Post by hhx » 17 Nov 2013 12:59

Köszönöm a válaszod!

Nem nyitnék feleslegesen új topicot (formaságból), 1-2 kérdésem lenne még. :)

Laptopon teszteltem eddig a Nas4free-t, pendriveról futtatva. A kérdésem az lenne, hogy van-e értelme USB 3.0-ás pendrive használatának? (Úgy vettem nem ez a szűk keresztmetszet, de mégis érdekel a kérdés.)

2 db GBit-es hálókártya lesz a szerverben, a chip mindegyiken Realtek. Az egyik alaplapi, a másik pedig egy különálló kártya, ahogy utánanéztem driver van mindegyik chiphez. Szoftveresen sikerülni fog a NIC Teaming? Tudom, vannak direkt erre célhardverek, nem is olyan drágán (pl. hardverapro.hu-n Intel 2x1GBit NIC pcie 4x ~ 7-8e Ft) A cél az lenne, hogy a gigabites switchig 2GBit legyen a sávszélesség. Nem ez lesz a szűk keresztmetszet, de inkább több legyen. :)

Válaszodat előre is köszönöm!
• Gigabyte 790XT-UD4P • AMD Athlon II 245e 45W • 8GB (2 x 2GB, 1 x 4GB) Kingston DDR3 1600MHz • Cooler Master 690 • WD Red 2 x 2TB mirror• Enermax PRO82+ 425W • Intel® Gigabit CT Desktop Adapter • APC Back-UPS 650VA USB •

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#7

Post by kkd » 17 Nov 2013 15:05

szia

pendrive csak bootoláskor számít, minden a ram-ból fut utána. azaz usb 1 is lehetne ;)
A Realtek elég gagyinak számít, bár én sok asztali gépben használom, de szerverbe nem szokták rakni. én azt cserélném. itt a fórumon sokan nem elégedettek vele.
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

hhx
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 16 Nov 2013 20:31
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#8

Post by hhx » 26 Nov 2013 15:21

Megrendeltem a másik 2TB WD Red-et is, illetve még 2GB memóriát egyelőre. Következő hónapban még fogok memóriát venni hozzá. Egyelőre el fog menni a ZFS mirror 4-el is? (Csak a szabály miatt kérdezem, "1TB ZFS-hez 1GB memória")

Láttam, hogy SSD-t használnak többen cache-nek, mennyivel dobja meg a sebességed, van értelme a mirror esetén?

Köszönöm a válaszodat előre is! :)

érdekesség: mivel nincs alaplapi vga-m, így egy ATI HD5450 passzív kártya volt a gépben, mert ahogy olvastam 2D-ben cirka 7W-al beéri. Fűtött is rendesen a gépben, ezért utánajártam, hogy lehet-e "headless" üzemmódban elindítani a vasat, mint például igazi szervereknél. Annyit csináltam a BIOS-ban, hogy a hiba esetén a post megálljon, majd utána kivettem a vga-t, és láss csodát, megy tökéletesen a gép. :) Így legalább van bőven hely későbbre egy RAID kártyának, vagy egy komolyabb Intel Dual NIC-nek.
• Gigabyte 790XT-UD4P • AMD Athlon II 245e 45W • 8GB (2 x 2GB, 1 x 4GB) Kingston DDR3 1600MHz • Cooler Master 690 • WD Red 2 x 2TB mirror• Enermax PRO82+ 425W • Intel® Gigabit CT Desktop Adapter • APC Back-UPS 650VA USB •

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#9

Post by kkd » 26 Nov 2013 15:41

ez egy kicsit túl erős szabály szerintem, nem kell ennyi. nálam nagy terhelés esetén se megy feljebb 1 GB ram fölé (6 TB).
nekem az a tapasztalatom, hogy 2GB bőven elég, én ki is vettem, mert 8 GB-tal indultam.

igen, nem kell monitor, jó dolog ;)
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

hhx
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 16 Nov 2013 20:31
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#10

Post by hhx » 27 Jan 2014 15:28

Szia kkd!

Nem akartam új topicot nyitni, ezért inkább itt tenném fel a kérdéseket. :)
Cirka 2 hónapja összeraktam a szervert, nagyon fainul működik is. Most az uptime 31 nap, előtte is csak 1-2 restart volt config változtatás miatt.

Beállítottam minden tökéletesen ami kellett, viszont megfigyeltem valamit. Felpakoltam kb. 1 TB filmet, és egyéb dolgokat, azokkal semmi probléma nem is volt, de amióta felraktam kb 20 GB képet, azóta eléggé belassult az olvasási sebesség, de tényleg érezhetően. Elkezdtem utána járni ennek a ZFS kernel tune dolognak, mennyit segítene? Kb 2.5GB szabad memória folyamatosan van a rendszernek, ezt valahogy be lehetne fogni prefetch-hez?

Más, van itthon még egy 64GB-os OCZ Agility 3-as SSD-m is, nyernék sebességben azzal valamennyit a ZFS Raid1-nél?

Válaszod előre is köszönöm!
(Alakulóban van egy cikkem már a szerverem születésével kapcsolatban, valamint a nas4free telepítéséről, és beállításáról. Logout-on tenném ki, és láttam te is aktív tagja vagy a Prohardver közösségének, ha elkészülök vele, "lektorálnád" nekem a cikket? :) )

Üdv.
hhx
• Gigabyte 790XT-UD4P • AMD Athlon II 245e 45W • 8GB (2 x 2GB, 1 x 4GB) Kingston DDR3 1600MHz • Cooler Master 690 • WD Red 2 x 2TB mirror• Enermax PRO82+ 425W • Intel® Gigabit CT Desktop Adapter • APC Back-UPS 650VA USB •

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#11

Post by kkd » 27 Jan 2014 16:14

Szia

ZFS kernel tune-nal kapcsolatban: http://www.forums.nas4free.org/viewtopi ... 823#p31628
vinyó cache is számít, ha SSD-d van akkor nem lepődöm meg. (és western red esetleg green párti vagyok)
esetleg nézd meg, nem halt-e be az egyik, ha raid1. egyébként raid van?
az olvasás sajnos a kliensen is múlik. a filmek is lassabban jönnek most? gondolom igen, az a baj....

a cikket szívesen elolvasom, ha van hozzá észrevételem, szívesem meg is írom. ha megengeded esetleg fel is hsználnám oktatásban.

Üdv
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

hhx
NewUser
NewUser
Posts: 11
Joined: 16 Nov 2013 20:31
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#12

Post by hhx » 27 Jan 2014 16:40

Én is a Red szériában bízok. :) Online-nak írja a Pool-on belül mindkét eszközt, valamint a Smart sem jelzett hibát. RaidZ1 van beállítva, olvasásnál pedig direkt úgy próbáltam, hogy az asztali gépemre, amiben i7 és Sata III-as Samsung 840 Evo ssd van, hogy ne ez legyen a szűk keresztmetszet. Tesztelgetem még, de kíváncsi vagyok mitől lehet az ilyen mértékű lassulás, mert amikor másolok akkor gyakorlatilag egyik gép sincs semmi mással terhelve.

Előre is köszönöm az elolvasását, és észrevételezését, valamint természetesen felhasználható lesz az oktatásban. :)

Szerk.1:

Újraindítás után 110mb/s-el másolok a szerverre, és 100mb/s-el másolok róla. Még nem lőttem be a Kernel Tune-t, amit adtál, de kíváncsi leszek azzal, h "javul-e" még. :) Gigabiten Realtek kártyával nem rossz érték ez. :)
• Gigabyte 790XT-UD4P • AMD Athlon II 245e 45W • 8GB (2 x 2GB, 1 x 4GB) Kingston DDR3 1600MHz • Cooler Master 690 • WD Red 2 x 2TB mirror• Enermax PRO82+ 425W • Intel® Gigabit CT Desktop Adapter • APC Back-UPS 650VA USB •

User avatar
kkd
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 303
Joined: 08 May 2013 21:47
Location: Budapest, Hungary
Contact:
Status: Offline

Re: Raid1 kérdés

#13

Post by kkd » 27 Jan 2014 22:18

még 2 ötlet:
- szolgáltatások smb Puffer méret: dublázz, tesztelj, duplázz, tesztelj,... majd felezd, tesztelj, stb...
- hálózat hálózatkezelés mtu (ez kártyafüggő, 9000, 6000 néhány értéket próbálj ki.)

milyen hálókártya van a n4f-ben? ha realtek cseréld vagy mtu=6000
XigmaNAS x64-embedded | INTEL Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz | 9216MiB RAM | X x YTB WD Red ZFS mirror compressed

Post Reply

Return to “Magyar”