*New 12.1 series Release:
2019-11-08: XigmaNAS 12.1.0.4.7091 - released!

*New 11.3 series Release:
2019-10-19: XigmaNAS 11.3.0.4.7014 - released


We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

UPboard booting issues

Green PC, UPS, Power saving, etc.
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
justason
NewUser
NewUser
Posts: 2
Joined: 05 Jul 2019 08:38
Status: Offline

UPboard booting issues

#1

Post by justason » 05 Jul 2019 08:58

Hello,

I have managed to boot XigmaNAS on UpBoard https://up-board.org/up/specifications/
However, the default boot doesn't succeeded and stuck on atkbd0: GIANT-LOCKED message.

After investigation I have fount a FreeBSD therad https://forums.freebsd.org/threads/boot ... ten.57321/, where the problem was resolved:
Kernel stucks on or after non existing UART testing.

I had to interrupt booting process, and type:
set hint.uart.0.disabled="1"
set hint.uart.1.disabled="1"
boot
How to add these commands to the XigmaNas BootStick, so it boots automatically?

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 4945
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: UPboard booting issues

#2

Post by raulfg3 » 05 Jul 2019 09:10

add in webGUI in

loader.conf or perhaps in sysctl.conf not sure what is the correct.

https://www.xigmanas.com/wiki/doku.php? ... oader.conf
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

User avatar
ms49434
Developer
Developer
Posts: 747
Joined: 03 Sep 2015 18:49
Location: Neuenkirchen-Vörden, Germany - GMT+1
Contact:
Status: Offline

Re: UPboard booting issues

#3

Post by ms49434 » 05 Jul 2019 09:11

justason wrote:
05 Jul 2019 08:58
Hello,

I have managed to boot XigmaNAS on UpBoard https://up-board.org/up/specifications/
However, the default boot doesn't succeeded and stuck on atkbd0: GIANT-LOCKED message.

After investigation I have fount a FreeBSD therad https://forums.freebsd.org/threads/boot ... ten.57321/, where the problem was resolved:
Kernel stucks on or after non existing UART testing.

I had to interrupt booting process, and type:
set hint.uart.0.disabled="1"
set hint.uart.1.disabled="1"
boot
How to add these commands to the XigmaNas BootStick, so it boots automatically?
Boot the stick and go to System > Advanced > loader.conf and add the above settings, i.e.:
system_loaderconf_edit.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
1) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 22GB out of 32GB ECC RAM, LSI 9300-8i IT mode in passthrough mode. Pool 1: 2x HGST 10TB, mirrored, SLOG: Samsung 850 Pro, L2ARC: Samsung 850 Pro, Pool 2: 1x Samsung 860 EVO 1TB , services: Samba AD, CIFS/SMB, ftp, ctld, rsync, syncthing, zfs snapshots.
2) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 8GB out of 32GB ECC RAM, IBM M1215 crossflashed, IT mode, passthrough mode, 2x HGST 10TB , services: rsync.

User avatar
raulfg3
Site Admin
Site Admin
Posts: 4945
Joined: 22 Jun 2012 22:13
Location: Madrid (ESPAÑA)
Contact:
Status: Offline

Re: UPboard booting issues

#4

Post by raulfg3 » 05 Jul 2019 10:20

only a doubt , is mandatory to write "set" or is enought to write variable and value = 1

aclaration:
in name you say to put "set hint.uart.0.disabled"

I think that is enought to write "hint.uart.0.disabled"
12.0.0.4 (revision 6766)+OBI on SUPERMICRO X8SIL-F 8GB of ECC RAM, 12x3TB disk in 3 vdev in RaidZ1 = 32TB Raw size only 22TB usable

Wiki
Last changes

User avatar
ms49434
Developer
Developer
Posts: 747
Joined: 03 Sep 2015 18:49
Location: Neuenkirchen-Vörden, Germany - GMT+1
Contact:
Status: Offline

Re: UPboard booting issues

#5

Post by ms49434 » 05 Jul 2019 11:01

raulfg3 wrote:
05 Jul 2019 10:20
only a doubt , is mandatory to write "set" or is enought to write variable and value = 1

aclaration:
in name you say to put "set hint.uart.0.disabled"

I think that is enought to write "hint.uart.0.disabled"
c&p error, post has been updated, ty!
1) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 22GB out of 32GB ECC RAM, LSI 9300-8i IT mode in passthrough mode. Pool 1: 2x HGST 10TB, mirrored, SLOG: Samsung 850 Pro, L2ARC: Samsung 850 Pro, Pool 2: 1x Samsung 860 EVO 1TB , services: Samba AD, CIFS/SMB, ftp, ctld, rsync, syncthing, zfs snapshots.
2) XigmaNAS 12.0.0.4 amd64-embedded on a Dell T20 running in a VM on ESXi 6.7U2, 8GB out of 32GB ECC RAM, IBM M1215 crossflashed, IT mode, passthrough mode, 2x HGST 10TB , services: rsync.

justason
NewUser
NewUser
Posts: 2
Joined: 05 Jul 2019 08:38
Status: Offline

Re: UPboard booting issues

#6

Post by justason » 16 Aug 2019 11:00

Also this boot option works: "unset hint.uart.1.at"
Since, the up-board has only one uart, FreeBSD tries to find a second one .... and it hangs up here.

Post Reply

Return to “Other hardware”